BİMEN ŞEN'İN ACEM-AŞÎRÂN MAKAMINDAKİ ESERLERİNİN TÜR VE BİÇİM YÖNÜNDEN İNCELENMESİ VE BESTELEMİŞ OLDUĞU ESERLER - ÜNVER, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2014)
XIX. Yüzyılın son çeyreği ile XX. Yüzyılın ilk yarısında yaşamış olan Bimen Şen, Türk Mûsikîsi açısından büyük öneme sahip bir mûsikîşinastır. Bestekârlığı ve hânendeliği ile ön plana çıkan Bimen Şen'in, hayatı boyunca 600 ila 800 adet beste yaptığı bilinmektedir. Çok sayıda eseri bulunan sanatçının müzikal bilgisi ve sanatına yansıttığı anlayış, özellikle incelenmesi gereken bir durum arz etmektedir. Bu noktadan hareketle çalışmamıza bu değerli mûsikîşinası ve eserlerinin analizini konu edindik. Günümüze ulaşmış iki yüz altmış sekiz adet eserini tespit ettiğimiz Bimen Şen'in, Acem-Aşîrân makamındaki eserlerini, tür ve biçim yönünden detaylı bir şekilde incelediğimiz bu çalışma, Türk Mûsikîsine önemli katkılar sağlamış olan Bimen Şen'in sanatçı kişiliğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Bimen Şen, Türk Mûsikîsi, Bestekâr, Şarkı, Acem-Aşîrân.

Bimen Şen who had lived in the last quarter of the XIX. century and in the first half period of the XX. century is agreat and important musician in terms of Turkish Music. Bimen Şen had done 600-800 descants. Having so many works; the artist's musical knowledge and the conception that he has reflected to his art submits a situation that has especially to be researched. Moving from this point in our work we told about the analysis that we have determined 268 works of art coming up to present. This work that we have researched Bimen Şen's works of arts in Acem-Aşîrân post in a detailed way aims to emerge Bimen Şen's artistic features. Key Words: Bimen Şen, Turkish Music, Composer, Song, Acem-Aşîrân.
The construction of Bimen Şen's works of art in Acem-Aşîrân post in variety and style the works of art that he has composed
Keywords: Müzik