Luteal Kistli Simental Irkı İneklerde Kan Adipokin, Antioksidan ve Biyokimyasal Parametre Düzeylerinin Belirlenmesi - Risvanli, Ali; Kızıl, Meltem; Kılınç, Mehmet Akıf; Safak, Tarik; Yılmaz, Öznur; Yüksel, Burak Fatih; Saat, Nevzat (My University, 2022)
Bu çalışmada, luteal kistli simental ırkı ineklerde irisin, leptin, adiponektin, asprosin, insülin benzeri \rbüyüme faktörü (IGF-1), bazı biyokimyasal ve antioksidan parametrelerin düzeylerinin belirlenmesi \ramaçlanmıştır. Bu amaçla 20 adet Simental ırkı inek, luteal kistli (n=10) ve luteal kist bulunmayan \r(n=10) olmak üzere iki gruba ayrıldı ve ineklerden bir kez kan alınarak ölçümler yapıldı. Ölçülen \rbiyokimyasal parametreler total protein, üre, albümin, laktat dehidrogenaz (LDH), kolesterol, \rtrigliserit, triidothironin (T3), tiroksin (T4) ve glikoz’dur. Ölçülen antioksidan parametreler ise \rmalondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), glutatyon proksidaz (GSH-PX) ve katalaz’dır (CAT). \rÖrneklerdeki adipokin ve IGF-1 düzeyleri ticari ELISA kitleriyle belirlendi. Oksidatif stres \rparametrelerinin düzeyleri spektrofotometrik olarak ve biyokimyasal parametre düzeyleri ise \rotoanalizör ile ölçüldü. Elde edilen veriler ışığında luteal kistli ineklerde adiponektin (4.93±0.86 \rng/mL), IGF-1 (74.70±10.77 ng/mL) ve leptin (2.03±0.20 ng/mL) değerlerinin daha yüksek olduğu, \rantioksidan parametrelerinin ise gruplar arasında farklı olmadığı tespit edildi. Yine albümin \r(2.11±0.25 g/dL), kolesterol (99.10±13.79 mg/dl), LDH (1458.50±190.87 U/L), T3 (2.48±0.20 pg/dL), \rtotal protein (4.89±0.59 g/dL) ve trigliserid (10.90±2.42 mg/dL) değerlerinin luteal kistli ineklerde \rdaha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak; ineklerde luteal kist gelişiminin adipokinlerle ilişkili \rolabileceği ve bu ilişkinin daha ileri çalışmalarla ortaya konmasının yaralı olacağı kanaatine varıldı.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik