WEDM YÖNTEMİNDE İŞLEM PARAMETRELERİNİN MİKROYAPI VE YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİ - ÇAYDAŞ, ULAŞ (Fırat Üniveristesi, 2002)
ÖZEf Yüksek Lisans Tezi WEDM YÖNTEMİNDE İŞLEM PARAMETRELERİNİN MÎKROYAPI ve YÜZEY PÜRÜZLÜLÜĞÜNE ETKİSİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2002, Sayfa : 92 Son yıllarda, bilim ve teknolojinin hızlı gelişimi, hem malzeme hem de bu malzemelerin ürün hale getirilmesinde kullanılan yöntemlerden beklentileri artırmaktadır, bu çalışmalar doğrultusunda geliştirilen imalat yöntemlerinden biri de (Wire Electro Discharge Machining) tel erozyonla imalat yöntemidir. Tel erozyon, üzerinden yüksek yoğunlukta akım geçirilen bir tel yardımıyla kesme işlemidir. Klasik olmayan imal usulleri arasında yer alan bu yöntemle sert, karmaşık profilli iletken parçaların mikron hassasiyetinde işlenebilmesi mümkündür. Bu çalışmada, tel erozyon yönteminin kesme parametrelerine bağlı olarak malzeme yüzeyinde mikroyapı değişimi ve yüzey pürüzlülüğü incelenmiştir. Kesme işlemlerinde puis süresi, gerilim, sıvı sirkülasyon basıncı ve tel ilerleme hızı değişken olarak alınırken, tabla ilerleme hızı, tel gerginliği, puis ara süresi ve tel çapı sabit olara alınmıştır. Deneylerde 0,25mm çapında pirinç tel kullanılmıştır. Kesme işlemi sonunda elde edilen numunelerin mikroyapıları optik ve SEM mikroskoplarında incelenmiş, mikrosertlik ve yüzey pürüzlülükleri ölçülmüştür. Ayrıca tel aşınması ve malzemelerdeki talaş kaldırma hızı tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda, farklı özelliklere sahip malzemelerde kesme işlemi sonunda makine elemanlarının çalışma verimleriyle doğrudan ilgili olan yüzey pürüzlülük ve mikro yapı değişimleri, işlem parametrelerine bağlı olarak değiştiği tespit edilmiştir. Bu bakımdan, üretilecek makine elemanından beklenen özelliklere göre uygun parametrelerin seçilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılmış, ikinci bölümde elektro-erozyon yönteminin talaş kaldırma mekanizması verilmiş ve başlıca elektro-erozyon yöntemleri tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde tel erozyon yöntemi ve işlem parametreleri kısaca verilmiş, tel erozyon yönteminin başlıca kullanım alanları tanıtılmıştır. Dördüncü bölümde yapılan çalışmanın literatürdeki yeri incelenmiştir ve konuyla ilgili çalışmalardan örnekler verilmiştir. Beşinci bölümde deneysel çalışmanın yöntemi ve deneylere hazırlık aşamaları verilmiştir. Çalışmanın altıncı bölümünde deney sonuçlan tartışılarak yorumlanmış, yedinci ve son bölümde ise deneyler sonunda elde edilen sonuçlar verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Tel Erozyon, Mikro yapı, Yüzey Pürüzlülüğü. XII
The Effects of process parameters on the microstructure and surface roughness in the WEDM process
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering