KEBAN (ELAZIĞ) CEVHERLEŞME ALANLARINDA BİYOJEOKİMYASAL ARAŞTIRMALAR - ŞEN, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi KEBAN (ELAZIĞ) CEVHERLEŞME ALANLARINDA BİYOJEOKİMYASAL ARAŞTIRMALAR Özlem ŞEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 36 Sütleğen {Euphorbia M.) Avrasya ve Keban Cevherleşme alanında yaygın olarak gözlenen bir bitkidir. Keban yöresi bitki, iklim ve topografyası, Anadolu'daki bitki ve topografya ile benzerlikler taşımaktadır. Bitkinin farklı organları arasındaki metal içerikleri genellikle yüksek bir kapasiteye sahip olduğu ve toprak ile bitki kök-dal arasında oldukça iyi bir korelasyon sunduğu görülmüştür. Söz konusu sütleğen bitkisine ait küllerin metal içeriği (ppm olarak); Mo: 1634, Cu: 2259, Zn: 8571, Pb: 4727, Ag: 7.44, Cd: 14.8, Mn: 3570, As: 790, Sb: 14.4, Bi: 63.6' dir. Bu metallerden bazılarının topraktaki değerlere göre artış miktarını gösteren, zenginleşme katsayıları 2.55 ve 0.88 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bu çalışma ile sütleğen bitkisi çok yüksek miktarda topraktan metal toplama yeteneğine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenlede yerbilimcilerin, sütleğen bitkisini özellikle Mo-Pb- Zn-Cu gibi metallere ait maden aramalarında biyojeokimyasal prospeksiyon aracı olarak kullanabilirler. Anahtar Kelimeler: Biojeokimyasal arama; yüksek metal biriktiren bitkiler; Sütleğen; Türkiye. VII
The biogeochemical investigations in mineralized areas of Keban region
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering