Tekrar Doldurmalı Sürtünme Karıştırma Nokta Kaynaklı 6061-T6 Alüminyum Alaşımlı Bağlantıların Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi - Ay, Mustafa; Demir, Kürşat; Sarsılmaz, Furkan (My University, 2021)
Bu çalışmada, 6061 T6 alüminyum alaşımlarının katı hal kaynak yöntemlerinden biri olan tekrar doldurmalı sürtünme karıştırma nokta kaynağı (TSKNK) ile birleştirilebilmesi araştırılmıştır. AA6061 kaynak bağlantıları, takım dönme hızı (2000- 2500 dev/dk), kaynak süresi(1-1.5sn), dalma derinliği (1.7-2.0-2.5mm) olmak üzere üç farklı kaynak parametreleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan mikroyapısal inceleme sonucunda kaynak bölgesinde karıştırma bölgesi (KB), ısıdan etkilenen bölge (IEB), termo-mekanik etkili bölge (TMEB) ve temel malzeme (TM)olmak üzere 4 farklı bölge tespit edilmiştir. Varyans analizi (ANOVA) sonucunda dalma derinliği parametresinin % 96,76 katkı oranı ile çekme dayanımı üzerinde en etkili parametre olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: AA6061; Tekrar doldurmalı sürtünme karıştırma nokta kaynağı; Varyans analizi (ANOVA)