İNTERNET KAFELERİN (DİJİTAL KÜTÜPHANELER) DENETLENMESİ VE EĞİTİM AMAÇLI KULLANIMININ TEŞVİKİ - GÜMÜŞ, ÇETİN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi İNTERNET KAFELERİN (DİJİTAL KÜTÜPHANELER) DENETLENMESİ ve EĞİTİM AMAÇLI KULLANIMININ TEŞVİKİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı 2003, Sayfa:354 Bu araştırmada, internet kafelerin Dijital Kütüphaneler eğitim amaçlı kullanımı ve internet kafelerin denetlenmesi çeşitli boyutlarıyla incelenmiştir. Bu bağlamda 81 ildeki internet kafe işletmecileri, internet kafe müşterileri, emniyet müdürlüğü yetkilileri ve 5 ildeki milli eğitim okul idarecilerinin kişisel bilgilerinin yanı sıra, internet kullanımı, internet kafeler, internetin eğitim amaçlı kullanımı, internet kafelerin eğitim amaçlı kullanımı, internet kafelerin denetlenmesi ve bunun için denetleme formu geliştirilmesi amacıyla çeşitli konulara ilişkin maddeler üzerinde kendi görüşlerinin yanı sıra, gruplar arasında anlamlı görüş farklılığı bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Tüm gruplardan toplam 2748 kişiye uygulanan anketlerle çeşitli araştırma bulgularına ulaşılmış ve konuyla ilgili öneriler getirilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilere göre sonuçlar şöyle özetlenebilir:. Ağırlıklı olarak gençler ve öğrenciler tarafından kullanılan internet kafeler, genellikle oyun ve eğlence içerikli algılanmakta ve bu şekilde kullanılmaktadır.. internet kafeler, toplumun büyük kesiminin internet ihtiyaçlarını karşıladıkları mekanlardır, internet kafeler, bu nedenle bilgi toplumu olma yolunda özel bir misyon üstlenmişlerdir.. Internet kafelerin denetimi, bu mekanların topluma daha yararlı hale gelebilmeleri ve eğitim amaçlı kullanılmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırma kapsamında getirilen öneriler ise şu şekilde özetlenebilir:. Ağırlıklı olarak gençler ve öğrenciler tarafından kullanılan internet kafelerden etkili ve eğitim amaçlı yararlanabilmek amacıyla, başta okullar ve eğitim kurumları olmak üzere, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve tüm kurumlarda internet kullanımı ve bilgiye ulaşım yolları eğitimi verilmeli ve internet bilinci artırılmalıdır.. Bilişim toplumu olma yolunda internet kafeler sorunları giderilerek ve kalitesi artırılarak desteklenmeli, yaygınlaştırılmalı ve bu mekanlar her yaştan bireylerin ve ailelerin istifadesine sunulmalıdır. Anahtar Kelimeler: Dijital Kütüphane, internet Kafe, Eğitim, Denetim, internet
The inspection of internet cafes (dijital libraries) and promoting their use for educational aim
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training