Fötal dönemde rat ovaryumlarının histogenezisi üzerinde ışık mikroskobik çalışma - Yecan, Nurhayat; Ozan, Enver (My University, 1996)
Bu araştırmada, 40 adet 14- 21 günlük dişi rat fötüsü kullanıldı, hazırlanan histolojik preparatlar ışık mikroskobunda incelendi. Fötal gelişim başlangıcında ovaryumların yüzeyi kübik epitel hücreleriyle kaplıydı. Prenatal 18. günden itibaren yüzey epitelinin kübikten yassıya değiştiği tesbit edildi. Prenatal 16. günde yüzey epitelinin altında ovogonyumlar kordonlar oluşturmuştu, 18. günde kordonların boyları kısalmış ve ovogonyumlar, granüloza hücreleriyle sarılmış gruplar oluşturmuştu. Prenatal 20. günde medulla- korteks ayrımı yapılabiliyordu ve primordiyal folliküller şekillenmeye başlamıştı. Prenatal yaşam boyunca ovogonyum ve granüloza hücrelerinde mitoz devam ediyordu. Ayrıca dejenere ovogonyumlara rastlandı.
Keywords: Doku bilimi; fetüs gelişmesi; yumurtalıklar; ışık mikroskopisi; sıçan; dölüt