TRAVMATİK TİMPANİK MEMBRAN PERFORASYONLARINDA MALONDİALDEHİT VE HİSTOPATOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER ÜZERİNE E VİTAMİNİNİN ETKİSİ - SUSAMAN, NİHAT (Fırat Üniveristesi, 2000)
I. ÖZET Bu çalışma, mekanik etkiyle oluşturulan timpanik membran perforasyonlannda E vitamininin, serbest oksijen radikallerinden lipid peroksidasyon ürünü malondialdehit değişimi ve histopatolojik değişiklikler üzerine etkilerini ortaya koymak ve timpanik membran perforasyonlarının iyileşme süreçlerini gözlemek amacıyla planlandı. Çalışma; ağırlıkları 400-800 gr arasında değişen toplam 40 guinea pig üzerinde planlandı. Bütün guinea pig'lerin her iki timpanik membran posterior superior kadranına mikroskop altında steril trokar (09.52.15 nolu Medicon, Germany) ile standart 1.8 mm'lik perforasyon yapılarak 20'şerli 2 gruba ayrıldı. 1. Grup (Kontrol grubu); perforasyon sonrası tedavi uygulanmayan grup, 2. Grup (E vitamini grubu); bu gruptaki guinea pig'lere perforasyon sonrası 100 mg/kg/gün E vitamini uygulandı. Perforasyon oluşturulduktan 1., 3., 5. ve 7. günler sonunda her bir gruptan rasgele seçilen 5 guinea pig'e yüksek doz ketamin hidroklorür verilerek sakrifıye edildi ve gruplar birbirleriyle, biyokimyasal analizle serbest oksijen radikali lipid peroksidasyon ürünü malondialdehit tayini ve ışık mikroskobisi ile saptanan histopatolojik değişiklikler (Fibrin, fibroblastik aktivite, vasküler proliferasyon ve epitel kalınlığı) açısından istatiksel olarak karşılaştırıldı. Sonuçların istatistiksel değerlendirilmesinde Mann- Whitney U testi kullanıldı. E vitamini grubunun kontrol grubuna göre; epitel kalınlığı, fibroblast proliferasyonu ve neovaskülarizasyonu stimüle ettiği istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Her iki grupta günlere göre epitel kalınlığı ölçümlerinde; postop 1. günden itibaren epitel kalınlığının giderek arttığı ancak bu artışın E vitamini grubunda daha hızlı olduğu saptandı. Ayrıca biyokimyasal olarak E vitamini grubunun 1., 3., 5 ve 7. gün guinea pig'lerinde ölçülen malondialdehit düzeylerinin 1. güne göre rölatif olarak arttığı ancak 7. günde 1. gün düzeyine indiği, kontrol grubunda ise inmediği saptandı. E vitamini grubu kendi içinde istatistiksel olarak incelendiğinde anlamlı bir farklılığın olmadığı görüldü (p>0.05). Kontrol grubu kendi içinde incelendiğinde anlamlı bir farklılığın olduğu saptandı (p<0.05). Bu sonuç; E vitamininin antioksidan bir etki ile travmatik timpanik membran perforasyonlarının iyileşmesinde rolü olduğunu göstermiştir. Anahtar kelimeler: E vitamini, Timpanik membran, Serbest oksijen radikalleri.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)