METABOLİK SENDROM OLUŞTURULMUŞ RATLARIN KARACİĞER, BEYİN VE SERUMLARINDA SALUSİN EKSPRESYONLARININ ARAŞTIRILMASI - ÇİTİL, CİHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Metabolik sendrom (MetS) dünya ve ülkemiz genelinde hızla yaygınlaşan, altında yatan nedenler henüz tam olarak bilinmemesine karşın prediyabet, diyabet, abdominal obezite, kan yağı düzeylerinde bozukluk ve yüksek kan basıncı gibi birçok faktörün kümelendiği metabolik bir bozukluktur. Bu MetS çalışması; kan basıncının regülasyonu ve enerji homeostasisinde rolü olan salusin-? (Sal-?) ve salusin-ß (Sal-ß) hormonlarının beyin ve karaciğer dokusundaki ekspresyonlarının MetS?e bağlı olarak nasıl değiştiğini ve bu değişimlerin dolaşımdaki Sal-? ve Sal-ß miktarlarına nasıl yansıdığını ve ayrıca MetS?e bağlı olarak lipit profili, glukoz ve ürik asit konsantrasyonlarının nasıl değiştiğini ortaya koymak için dizayn edildi. Çalışmaya 35?40 günlük 14 adet Sprague-Dawley türü erkek sıçan dahil edildi. Sıçanlar kontrol ve fruktozla MetS oluşturulacak gruplar olmak üzere rastgele ikiye ayrılarak 4 kafes içerisine yerleştirildi. Üç ay boyunca kontrol grubu standart sıçan yemi ile, MetS grubu ise, standart sıçan yemine ek olarak yüzde 10?luk fruktozlu suyla ad libitum olarak beslendi. Serum ve doku (beyin ve karaciğer) supernatantlarında, Sal-? ve Sal-ß konsantrasyonları ELISA yöntemi ile analiz edilirken, beyin ve karaciğer dokularının hormon (Sal-? ve Sal-ß) ekspresyonları immünohistokimyasal olarak boyandı. Biyokimyasal parametreler otoanalizör ile tayin edildi. MetS?e bağlı olarak hem serum hem de beyin ve karaciğer doku süpernatantlarında Sal-? ve Sal-ß değişimlerinin azaldığı rapor edildi. Sal-? ve Sal-ß?nin beyinde epitelyum tabakası ve hipotalamusun supraoptik nükleus hücrelerinde, karaciğerde ise hepatosit hücreleri tarafından üretildiği immunohistokimyasal olarak gösterildi. Salusin eksprese eden hücrelerdeimmuhistokimyasal boyanma şiddetinin MetS?le azaldığı saptandı. MetS gruplarında açlık serum glukoz, ALT, GGT, trigliserid, LDL-K, total kolesterol ve ürik asit düzeylerinin istatistiksel olarak anlamlı arttığı, HDL-K düzeylerinin ise anlamlı şekilde azaldığı tespit edildi. Sonuçlarımıza göre MetS?e bağlı olarak beyin ve karaciğer dokularında salusin ekspresyonlarının azalması serum havuzundaki miktarlarının azalmasına neden olmaktadır. Dolaşımda salusin miktarlarının azalışının; bir yandan foam hücre oluşumları artışına neden olduğu, diğer yandan kan basıncı regülasyonu bozulduğundan MetS?in kriterlerinden biri olan hipertansiyona yol açtığı düşünülmektedir. Salusinlerin replasmanyoluyla fizyolojik sınırlara çıkarılmasının MetS?in neden olduğu olumsuz etkilerden korunmada yararlı olacağı kanısındayız.Anahtar Kelimeler: Metabolik sendrom, Salusin-?, Salusin-ß, İmmünohistokimya, karaciğer ve beyin

Metabolic syndrome (MetS) is a metabolical disorder which has been getting more and more widespread throughout the world and in our country and although the underlying reasons of the illness have not been totally revealed yet. In this disorder, various factors such as prediabetes, diabetes, abdominal obesity, irregularity in blood fat level and highblood pressure are grouped together. This MetS study has been designed in order to reveal the expressions of hormones salusin-? (Sal-?) and salusin-ß (Sal-ß), which have a role in the regulation of blood pressure and energy homeostasis, in the tissue of the brain and liver vary depending on MetS and how these changes reflect on the amounts of Sal-? and Sal-ß in the circulation. Besides depending on how the concentrations of MetS lipit profile, glucose and uric acid varies. Sprague-Dawley species of 35-40-day 14 male rats, were included in the study. The rats were randomly divided into two groups as control and fructose MetS and put into 4 cages. For three months, the control group was fed with theregular rat food whereas the MetS group was fed with an additional 10% of water with fructose standart as ad libitum. While in serum and tissue (brain and liver) supernatants, Sal-? and Sal-ß concentrations were analysed by ELISA method, the hormonal (Sal-? and Sal-ß) expressions of brain and liver tissues were coloured in a immünohistochemical way.Biochemical parameters were assigned by aoutoanalyser. It was reported that depending on MetS Sal-? and Sal-ß changes declined both in serum and brain and liver tissue superntants. It was shown in a immuhistochemical way that Sal-? and Sal-ß is produced by epitelyum layer in brain and supraoptik nucleus cells in hipotalamus, and hepatosit cells inthe liver. It has been found out that the process of being coloured is less intense in the cells expressing Salusin. There is a statistically considerable increase in MetS groups hunger serum glucose, ALT, GGT, triglyceride, LDL-K, total cholesterol and uric acid levels and a considerable decline in HDL-K levels. According to our results, depending on MetS, the decrease in the salusin expressions in brain and liver lead to their amounts in serum pool. Itis believed that the fall in salusin amounts in the circulation lead to the formation of foam cells and since the blood pressure regulation is disrupted it also results in hypertension, which is one of the criteria of MetS. We believe that through replecement, Salusins? pulling physiological levels up will be effective in getting protected from the harmfuleffects of MetS.Keywords: Metabolic syndrome, Salusin-?, Salusin-ß, immünohistochemistry, liver and brain
Investigation of serum, liver and brain salusins expressions in rats with induced metabolic syndrome
Keywords: Biyoloji