ECHİNOCOCCUS GRANULOSUS'UN DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ İZOLATLARININ MOLEKÜLER AYRIMI - ÜTÜK, ARMAĞAN ERDEM (Fırat Üniveristesi, 2008)
Kistik echinococcosis Türkiye'de endemik bir paraziter zoonozdur. Günümüzde Türkiye'de Echinococcus granulosus'un suşları hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. Endemik bir bölgede etkin eradikasyon ve kontrol programlarının sağlanabilmesi için dominant suş ya da suşlar bilinmelidir. Bu amaçla Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan Elazığ, Malatya, Erzurum, Van, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerindeki kesimhanelerden 7 keçi, 19 sığır ve 179 koyun olmak üzere toplam 205 hidatik kist izolatı toplanmıştır. Bu izolatlardaki genetik varyasyonu belirlemek amacıyla bütün örneklerin ribozomal ITS-1 (Internal Transcribed Spacer) gen bölgeleri PZR-RFLP (Polimeraz Zincir Reaksiyonu-Restriction Fragment Length Polymorphism) tekniği ile incelenmiştir. Tüm izolatların aynı band profiline sahip olması sonucunda 6 sığır, 4 koyun ve 4 keçi izolatının mitokondrial CO1 (cythochrome oxidase 1) gen bölgesinin dizi analizi yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda bakısı yapılan üç farklı türe ait 205 izolatın hepsinin yaygın koyun suşu (G1) olduğu belirlenmiştir.

Cystic echinococcosis is an endemic parasitic zoonosis in Turkey. There is still no detailed molecular data about the strains of Echinococcus granulosus in Turkey. Dominant strain or strains have to be known for effective eradication and control programs in an endemic area. For this aim 205 hydatid cyst isolates contained 7 goats, 19 cattle and 179 sheep were collected from local abattoirs in Elazig, Malatya, Erzurum, Van, Diyarbakir and Sanliurfa provinces in the East and Southeast Anatolian regions of Turkey. In order to determine genetic variation, ribosomal ITS-1 (Internal Transcribed Spacer) gen regions of all isolates were analysed by PCR-RFLP (Polymerase Chain Reaction-Restriction Fragment Length Polymorphism). Consequence of the same banding pattern of all isolates mitocondrial CO1 (cythochrome oxidase 1) gene of some selected isolates including 6 cattle, 4 sheep and 4 goat were sequenced. The result of this study demonstrated that all analysed isolates were belonging to the common sheep strain (G1).
Molecular discrimination of East and Southeast Anatolian Region isolates of echinococcus granulosus
Keywords: Veteriner Hekimliği; Parazitoloji