GÜÇ SİSTEMLERİ EĞİTİMİ İÇİN MATLAB GUI TABANLI BİR YÜK AKIŞ SİMÜLATÖRÜ - TOSUN, İLYAS (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu tez çalışmasında ?Güç Sistemleri Analizi? eğitiminde kullanılmak üzere MATLAB GUI tabanlı bir eğitim simülatörü hazırlanmıştır. Bu simülatörde, bara empedans ve bara admitans matrisleri yardımıyla yük akış analizleri yapılmıştır.Bu çalışmada, MATLAB paket programı içerisinde bulunan GUI editörü kullanılmıştır. Öncelikle programın arayüzü geliştirilmiştir. Bu arayüz sayesinde, program menüsünde örnek olarak tanımlanmış çeşitli güç sistemi modellerine kullanıcılar kolaylıkla değişken atayabilmektedir.Uygulamalarda, çok baralı örnek güç sistemlerinin tek hat diyagramları kullanılmıştır. Güç sistemine ilişkin parametreler girildikten sonra, program tarafından bu değerlere bağlı olarak sistemin bara admitans ve bara empedans matrisleri oluşturulmuştur. Daha sonra bu matrisler kullanılarak, sistemin istenilen noktasındaki akım, gerilim ve güç değerleri Gauss-Seidel yöntemiyle hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, sayısal ve grafiksel olarak gösterilmiştir.

In this thesis it is aimed to prepare a MATLAB based training Simulator to be used in teaching Power Systems analysis. In this Simulator, load flow analyses were studied through bus admittance and bus empedance matrices.In this study the GUI editör, which is in the MATLAB packet program, were used. Firstly, an interface has been developed. By the help of this interface users could assign many variables for differend power system models which were defined as samples in the program menu.In the application, per unit diagrams of the multi-bused model power systems were used. After power system parameters were entered, the programmer builts bus admittance and bus empedance of the system based on the parameters entered .Then using these matrices, current, voltage, power values were calculated through Gauss- Seidel method in any point of the system.
A MATLAB GUI based load flow simulator for teaching power systems
Keywords: Teknik Eğitim