Çoklu Duyusal Öğrenme Modeli'ne dayalı İngilizce konuşma ve dinleme becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması - Tutuş, Fatma (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersinde konuşma ve dinleme becerilerine yönelik yaşadıkları güçlükleri gidermeye yönelik olarak Çoklu Duyusal Öğrenme Modeli'ne (ÇDÖM) uygun etkinlikler geliştirmek, uygulamak ve uygulama sürecini eylem araştırması kapsamında incelemektir. Araştırma süreci, öğrencilerin derse katılımda düşük düzey göstermeleri, konuşma sırasında hata yapma kaygısı yaşamaları ve dinleme etkinliklerinde anlamlandırma güçlüğü yaşamaları üzerine planlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması desenine göre yürütülmüştür. Araştırma süreci yaklaşık on iki hafta sürmüştür. Çalışma grubu, Elazığ ilindeki bir ortaokulda öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırmacı aynı zamanda uygulayıcı öğretmen olarak süreçte aktif rol almış ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre etkinliklerde düzenlemeler yapmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla öğrenci ve araştırmacı günlükleri, gözlem notları, video ve ses kayıtları ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla tutum ölçeğinden yararlanılmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle incelenmiş ve bulgular temalar halinde düzenlenmiştir. Araştırma sonucunda, ÇDÖM'ye dayalı etkinliklerin öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Öğrencilerin derslere daha aktif katıldıkları, etkinlikleri eğlenceli buldukları ve İngilizce dersine karşı ilgilerinin arttığı belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin konuşma sırasında kendilerine daha fazla güvendikleri, hata yapma korkularının azaldığı ve İngilizce konuşmaya daha istekli oldukları görülmüştür. Dinleme becerileri açısından ise öğrencilerin dikkatli dinleme alışkanlığı kazandıkları, dinlediklerini daha kolay anladıkları ve etkinliklerin öğrenmeyi kalıcı hâle getirdiği belirlenmiştir. Öğrenci görüşleri de bu sonuçları desteklemiş; öğrenciler etkinliklerin öğrenmeyi kolaylaştırdığını, derse katılımı artırdığını ve dersleri daha eğlenceli hâle getirdiğini ifade etmişlerdir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, çoklu duyulara hitap eden etkinliklerin öğrencilerin hem öğrenmelerini hem de derse katılımlarını olumlu yönde desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle öğrenci merkezli ve uygulamaya dayalı etkinliklerin konuşma ve dinleme becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda İngilizce öğretiminde öğrencilerin aktif katılımını sağlayan, birden fazla duyuya hitap eden ve günlük yaşamla ilişkilendirilen etkinliklere daha fazla yer verilmesi önerilmektedir.

The aim of this study is to develop and implement activities based on the Multi-Sensory Learning Model (MSLM) in order to address middle school students' difficulties in speaking and listening skills in English classes, and to examine the implementation process within the scope of action research. The research process was planned in response to students' low levels of classroom participation, anxiety about making mistakes while speaking, and difficulties in comprehending listening activities. The study was conducted using the action research design, one of the qualitative research methods. The research process lasted approximately twelve weeks. The study group consisted of students studying at a middle school in Elazığ, Türkiye. The researcher also took an active role in the process as the practitioner teacher and made adjustments to the activities according to students' needs. In order to collect data, student and researcher journals, observation notes, video and audio recordings, and a semi-structured interview form were used. In addition, an attitude scale was employed to determine students' attitudes toward English lessons. The obtained data were analyzed through content analysis, and the findings were organized under themes. The results of the study revealed that activities based on the MSLM positively affected students' attitudes toward English lessons. It was determined that students participated more actively in lessons, found the activities enjoyable, and developed greater interest in English classes. Furthermore, students became more self-confident while speaking, their fear of making mistakes decreased, and they became more willing to speak English. In terms of listening skills, students developed careful listening habits, understood what they listened to more easily, and retained learning more permanently through the activities. Student opinions also supported these findings, as they stated that the activities facilitated learning, increased classroom participation, and made lessons more enjoyable. Overall, the findings of the study indicated that activities addressing multiple senses positively supported both students' learning and their participation in lessons. In particular, student-centered and practice-based activities were found to be effective in improving speaking and listening skills. Accordingly, it is recommended that English teaching should include more activities that encourage active student participation, appeal to multiple senses, and are associated with daily life.
An action research on developing of English speaking and listening skills based on the Multisensory Learning Model
Keywords: Eğitim ve Öğretim