İslam düşüncesinde Ca’fer-i Sâdık’ın yeri - Atalan, Mehmet (My University, 2011)
Şii İmamiyye’nin altıncı imamı olan Ca’fer-i Sâdık hilafetin Emeviler’den Abbasilere geçtiği hicri ikinci yüzyılın başlarında meşhur bir sima olarak göze çarpmaktadır. Dönemindeki hiç bir isyana katılmadığı gibi, Şiî is- yanlarda da tarafsızlığını bozmamıştır. Ca’fer-i Sâdık birçok seçkin ule- madan ders almış, birçok değerli âlim yetiştirmiştir. Hadis âlimleri O’nun güvenilir ve sağlam bir ravi olduğu konusunda ittifak etmişlerdir. Ca’fer-i Sâdık herkesin ittifakla kabul ettiği bir imam olduğu için birçok Şii fırka, batıl görüşlerini ona isnat ederek, kendilerine meşruiyet kazandırmak is- temişlerdir. Ca’fer-i Sâdık, gulat fırkaların savundukları ilahlık, peygam- berlik, mucize, bed’a, rec’at, tenasüh, hulul, teşbih gibi sıfatlardan uzak kalmış bu gibi aşırılıkları yapanları lanetlemiş ve onların liderlerini kov- muştur.
Keywords: Folklor; Tarih; Din Bilimi; Kültürel Çalışmalar