Klasik Politik Ekonomide Para, Fiyatlar, Ücretler, Kârlar ve Rant: Karşılaştırmalı Bir İnceleme - Çaça, Ömer Çağrı (Fatih DEYNELİ, 2026)
Özet Bu makale, klasik politik ekonomi çerçevesinde para, fiyatlar, ücretler, kârlar ve rant gibi temel iktisadi kavramları incelemekte ve tanımlamaktadır. Çalışma, Adam Smith, Thomas Malthus, Jean-Baptiste Say, David Ricardo ve John Stuart Mill’in eserlerine odaklanarak, bu düşünürlerin temel entelektüel katkılarından yararlanmak suretiyle söz konusu kavramların nasıl formüle edildiğini ve anlaşıldığını açıklamaktadır. Sistematik ve karşılaştırmalı bir yaklaşım benimseyen makale, klasik iktisatçılar arasındaki hem uzlaşı alanlarını hem de teorik ayrışma noktalarını belirlemek amacıyla her bir kavramı analiz etmekte ve sentezlemektedir. Çalışmanın temel amacı, klasik iktisatçıların temel ekonomik kavramlara ilişkin tanımlarını bir araya getirerek açıklığa kavuşturmak ve böylece klasik politik ekonominin daha tutarlı bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlamaktır.
Money, Prices, Wages, Profits and Rent in Classical Political Economy: A Comparative Study
Keywords: Klasik Politik Ekonomi; Para; Fiyatlar; Ücretler; Kârlar; Rant