MADDE BAĞIMLILARINDA SPİRİTÜEL İYİ OLUŞ DURUMLARININ UMUTSUZLUK DÜZEYLERİ İLE İLİŞKİSİ - DOĞAN, UFUK (Fırat Üniveristesi, 2019)
Madde bağımlılığı; dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bireyler zorluklardan kaçma, yalnızlık, bilgisizlik, eğlenme gibi birçok sebepten dolayı madde kullanmaya yönelmektedirler. Madde kullanımı sonrası bağımlı olan kişiler, bir süre sonra madde bağımlılığının getirmiş olduğu sorunlar ile başa çıkamayarak tedavi yolları aramaya başlamaktadırlar. Tedavileri başarısızlıkla sonuçlanan bireyler, kendini toplumdan ve değerlerinden soyutlayarak iyice yalnızlaşıp, ümitsizliğe kapılmaktadırlar. Amaç: Bu çalışma madde bağımlılarının spiritüel iyi oluş durumları ile umutsuzluk düzeyleri arasında ki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmanın örneklemi, 1 Eylül 2018 - 1 Şubat 2019 tarihleri arasında Elazığ Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi AMATEM servisinde yatarak tedavi gören 246 madde bağımlısı hasta oluşturmuştur. Tekrarlı yatışlar ve çalışmaya katılmayı kabul etmeyen hastalar çıkarıldıktan sonra geriye kalan 201 hasta ile çalışma yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik Bilgi Formu, Spiritüel İyi Oluş Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelikler, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis testi ve Spearman Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 28.59±8.54 olup katılımcıların tamamı erkektir. Katılımcıların Spiritüel İyi Oluş Ölçeğinden almış oldukları toplam puan ortalaması 109.89±15.88, Beck Umutsuzluk Ölçeğinden almış oldukları toplam puan ortalaması 7.33±5.30 olarak bulunmuştur. Bu araştırmada hastaların spiritüel iyi oluş durumları ile umutsuzluk düzeyleri arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.01). Hastaların Spiritüel İyi Oluş ölçeği toplam puanları ile yataklı tedavi merkezine başvuru (merkezde toplam yatış) sayıları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,01). Hastaların Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puanları ile yataklı tedavi merkezine başvuru sayıları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p<0,05). Hastaların Beck Umutsuzluk Ölçeği toplam puanları ile yaşları arasında negatif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Spiritüel iyi oluş durumları arttıkça umutsuzluk düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir. Hastaların spiritüel iyi oluş durumlarının artması için danışmanlık ve bakım hizmetlerinin verilmesi önerilebilr.

Substance abuse; has become an important public healt problem in Turkey as well as in the world. Individuals tend to use substance for many reasons such as avoiding difficulties, loneliness, ignorance and having fun. After starting to use drugs, they cannot cope with the problems caused by drug addiction and start to seek treatment methods. Individuals whose treatments fail, after a while, isolate themselves from society and their values and get lonely and despair. Aim: This study was carried out to investigate the relation of the spiritual well-being of the individuals diagnosed with substance abuse on the level of hopelessness. Method: The sample of research, between September 1, 2018 - February 1, 2019, 246 patients who were hospitalized in AMATEM Hospital of Elazığ Mental Hospital, the sample of the study, recurrent hospitalizations and patients who did not agree to participate in the study were included in the remaining 201 patients. Sociodemographic Information Form, Spiritual Well-being Scale and Beck Hopelessness Scale were used for data collection. In the evaluation of the data; percentages, mean, standard deviation, Pearson Correlation Analysis. Findings: The mean age of the participants was 28.59 ± 8.54 and all participants were male. The total score of the participants from the Spiritual Well-being Scale was 109.89 ± 15.88, and the Beck Hopelessness Scale score was 7.33 ± 5.30. In this study, a negative correlation was found between Spiritual well-being and Hopelessness levels of the patients (p <0.01). There was a significant negative correlation between the total scores of the patients with the Spiritual Well-being Scale and the number of applications to the inpatient treatment center (p <0.01). There was a positive correlation between total scores of Beck Hopelessness Scale and number of applications to inpatient treatment center (p <0.05). There was a poor negative correlation between the total scores of the Beck Hopelessness Scale and the age of the patients (p <0.05). Result: According to the patients' spiritüel well-being and hopelessness levels were above the average. As the levels of spiritual well-being increased, hopelessness levels decreased. It is advisable to provide counseling and care services to increase the patient's spiritüel well-being
The relationship between spiritual well-being situations and hopelessness levels in substance abuse
Keywords: Hemşirelik