İSLAMİ FUNDAMENTALİZM VE MEZHEP ŞİDDETİ: KUZEY NİJERYA’DAKİ “MAİTATSİNE” VE “BOKO HARAM” KRİZLERİ - Sürmeli, Zeynep Alimoğlu; Danjibo, N.d (My University, 2017)
Nijerya'da aralarında Derika, İzala, Kaulu, Müslüman Kardeşler, Ticaniyye, Kadiriyye, Şia ve diğer irili ufaklı yapılanmaların bulunduğu pek çok İslami grup vardır. Bu gruplar arasında zaman zaman bazı çatışmalar yaşanmaktadır. Ancak Nijerya devletinin kurumsal varlığını tehdit eden ve politik otoriteyi reddeden mezhep kaynaklı eylemler sınırlı sayıda kalmıştır. Aralık 1980 Maitatsine ile Temmuz 2009 Boko Haram isyanları bunlardan biridir. Her iki grubun eylemleri binlerce insanın ölümüne neden olan şiddet gösterileri ile doruğa ulaşmıştır
Keywords: Din Bilimi