MENENJİTLİ HASTALARDA BEYİN OMURİLİK SIVISI SİTOKİN DÜZEYLERİNİN AYIRICI TANIDAKİ ÖNEMİ - KILIÇOĞLU, AYDAN (Fırat Üniveristesi, 2001)
Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğine menenjit tanısı ile yatırılan 10 akut pürülan menenjit, 10 tüberküloz menenjit, 10 aseptik menenjit olgusu alındı. Kontrol grubu ise fizik muayenelerinde meningeal irritasyon bulgusu olan, BOS'un biyokimyasal ve mikrobiyolojik bulguları normal bulunan 10 olgudan oluşturuldu. Bu çalışmada, menenjit tanısıyla yatırılan olgular ve kontrol grubu olarak seçilen olgularda BOS^a interlökin-1 (IL-1), interlökin-2 ( IL-2), interlökin-6 (IL-6), interlökin-8 (EL-8) ve tümör nekrozis föktör alfa (TNF-a) düzeyleri ölçülüp, bunların konvansiyonel metodlarla olan ilişkisi, menenjitlerin ayıncı tanısındaki yeri, duyarlılığı ve kullanılabilirliği araştırıldı. BOS IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 ve TNF-a düzeyleri, pürülan ve tüberküloz menenjitli olgularda aseptik menenjit ve kontrol grubundaki olgulara göre daha yüksek olarak bulundu. BOS proteini, BOS sodyumu, BOS hücre sayısı ve kan lökosit değerleri ile IL-1, IL-6, IL-8, TNF-a düzeyleri pürülan menenjitli olgularda en yüksek değerlerde saptandı. IL-2 seviyeleri ise en yüksek tüberküloz menenjit grubunda izlendi. Sonuç olarak; meningeal irritasyon bulgularının mevcut olup da BOS 'ta lökositlerin henüz belirmediği ve konvansiyonel metodlarla yapılan ölçümlerin yetersiz kaldığı durumlarda, BOS 'ta özellikle IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 ve TNF-a ölçümlerinin yapılması özellikle bakteriyel menenjitlerin erken tanısı ve diğer meningeal irritasyon yapan hastalıklardan ayırıcı tanısında yardımcı olabilir düşüncesindeyiz. Anahtar kelimeler: Menenjit, sitokinler, konvansiyonel yöntemler, erken ve ayırıcı tam

Ten acute purulent meningitis, 10 tuberculous meningitis and 10 aseptic meningitis patients were included in this study who admitted to the Department of Infectious Disease and Clinical Microbiology, College of Medicine Firat University. As a control group, ten patients with meningeal irritation and normal biochemical and microbiological CSF findings were included. IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 and TNF-a levels were measured in the CSF of all patients. Then relations between cytokines and conventional methods, importance in the differential diagnosis of meningitis, sensitivity and usebility of cytokines were evaluated. IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 and TNF-a levels in the CSF were higher in purulent and tuberculous meningitis than aseptic and control groups. Highest level of IL-1, IL-6, IL-8, TNF-a, CSF cell count, CSF protein, CSF sodium and blood leukocyte level were found in purulent meningitis cases. Highest IL-2 levels were seen in tuberculous meningitis group. In conclusion, CSF IL-1, IL-2, IL-6, IL-8 and TNF-a measurements may be helpful in the differential diagnosis of the patients with bacterial and tuberculous meningitis in whom meningeal irritation findings are present but leukocytosis were not appear in CSF and when the conventional methods are not sufficient. Key words: Meningitis, cytokines, conventional methods, early and differential diagnosis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları; Clinical Microbiology and Infectious Diseases