ÇALIŞAN SESSİZLİĞİ İLE TÜKENMİŞLİK SENDROMU ARASINDAKİ İLİŞKİDE STRES YÖNETİMİN DÜZENLEYİCİ ROLÜ - GÖKTAŞ, DENİZ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada çalışan sessizliği ve tükenmişlik sendromu arasındaki ilişkide stres yönetiminin düzenleyici rolü incelenmiştir. Çalışan Sessizliği: Çalışanların yönetim alanındaki ya da örgütsel olan ve yazılı olamayan kimi geleneksel baskılardan çekindiklerinden kendi alanlarında çok iyi oldukları kimi konularda bile isteyerek sessiz kalmayı tercih etmeleri ve sessizliğin girdapsal sarmalı içinde kaybolmaları halidir. Tükenmişlik Sendromu: Çalışanların, günümüz rekabet şartlarının ağır sorumluklarını altında ezilmeleri, işten soğumaları ve kendilerinin yetersiz görmeleri neticesinde sıkışıp kaldıkları kaotik ruh halidir. Stres Yönetimi: Örgütteki bireylerin tercih ettikleri ve akabinde büyük bir sorun haline dönüşen sessizlik sonucunda, kişinin içine itildiği tükenmişlik halinin iyice büyümesinin önüne geçmek için oluşan kötü koşulları yöneterek olumlama yoluyla kurtulma durumudur. Bu çalışmada Çalışan sessizliği detaylandırılmış ve tükenmişliğe etki eden faktörler tüm hatlarıyla işlemeye çalışılmıştır; Çalışanın, tükenmişliğe büründüğü en yoğun dönemde kendi çabası ve dış faktörler aracılığı ile iyileşmeye çalışma çabası ile anlamlandırılan kavram olan stres yönetimi incelemiş ve konu ile ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçekler: Çalışan Sessizliği ölçeği, Stres Yönetimi ölçeği ve Maslach Tükenmişlik ölçeğidir. Araştırmada, ölçek güvenilirliğinin değerlendirmesinde Cronbach's Alpha Güvenirlik Katsayısı incelenmiştir ve ölçeklere ilişkin Cronbach's Alpha Güvenirlik Katsayıları incelendiğinde ölçeklerin orta ve yüksek güvenirlikte olduğu tespit edilmiştir. Çalışan sessizliğinin katılımcıların tükenmişlik düzeyleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığının tespiti amacıyla basit doğrusal regresyon analizi yapılmış ve çalışan sessizliği artıkça çalışanların tükenmişlik düzeylerinin arttığı bulgusuna varılmıştır; Stres yönetiminin katılımcıların tükenmişlik düzeyleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığının tespiti amacıyla basit doğrusal regresyon analizi yapılmış ve bunun sonucunda stres yönetiminin artmasıyla kişilerin tükenmişlik düzeylerin oldukça azaldığı sonucuna varılmıştır; Çalışan Sessizliğinin katılımcıların Stres Yönetimi düzeyleri üzerinde bir etkisinin olup olmadığının tespiti amacıyla basit doğrusal regresyon analizi yapılmış ve çalışan sessizliği ile stres yönetimi arasında hiçbir etkinin olmadığı sonucuna varılmıştır

In this study, the moderating role of stress management in the relationship between employee silence and burnout syndrome was examined. Employee Silence: It is the situation in which employees voluntarily choose to remain silent even on some issues that they are very good at in their field, as they are afraid of some traditional pressures in the management or organizational field that cannot be written down, and they get lost in the vortex spiral of silence. Burnout Syndrome: It is the chaotic state of mind in which employees get stuck as a result of being overwhelmed by the heavy responsibilities of today's competitive conditions, feeling alienated from work, and seeing themselves as inadequate. Stress Management: It is a situation of getting rid of the bad conditions through affirmation by managing the bad conditions that occur in order to prevent the state of burnout that the person is pushed into from getting worse as a result of the silence preferred by the individuals in the organization and subsequently turning into a big problem. In this study, employee silence is detailed and the factors affecting burnout are tried to be covered in full detail; Stress management, which is a concept that means the employee's effort to recover through his own efforts and external factors during the most intense period of burnout, has been examined and its relationship with the subject has been tried to be explained. Scales used in the study: Employee Silence scale, Stress Management scale and Maslach Burnout scale. In the study, Cronbach's Alpha Reliability Coefficient was examined to evaluate the scale reliability, and when the Cronbach's Alpha Reliability Coefficients of the scales were examined, it was determined that the scales had medium and high reliability. A simple linear regression analysis was conducted to determine whether employee silence had an effect on the participants' burnout levels, and it was found that as employee silence increased, employees' burnout levels increased; A simple linear regression analysis was conducted to determine whether stress management had an effect on the participants' burnout levels, and as a result, it was concluded that as stress management increased, people's burnout levels decreased significantly; A simple linear regression analysis was conducted to determine whether Employee Silence had an effect on the participants' Stress Management levels and it was concluded that there was no effect between employee silence and stress management.
The regulatory role of stress management in the relationship between employee silence and burnout syndrome
Keywords: İşletme