Yasal Düzenlemelerin ve Kamu Spotlarının Sigara Bağımlıları Üzerindeki Etkisi - Arğın, Emrah (My University, 2020)
İletişim alanında yaşanan teknolojik gelişmeler sayesinde reklam ve tanıtımfaaliyetleri hız kazanarak küresel bir tüketim kültürü oluşmuştur. Sigaraüreticileri de bu teknolojik imkânlardan faydalanarak Dünya çapında sigarakullanım oranını arttırmışlardır. Günümüzde sigaranın zararlarıispatlanmasına rağmen satışı ve tüketimi hala yasal durumdadır. Ülkelersigara tüketimini azaltmak için bir dizi yasal önlemler almaktadır.Türkiye'de de tütün mamullerinin tüketimi ve satışıyla ilgili son yıllardabirçok yasal düzenleme yapılmıştır. Yasal düzenlemelerin yanı sıra sigaratüketimi konusunda kamu spotları hazırlanmış ve bu spotların genişkitlelere ulaşması sağlanmıştır.Bu araştırmada; sigara ve tütün mamullerinin tüketimi ve satışı konusundayapılan yasal düzenlemelerin, sigara tiryakileri üzerindeki etkisiincelenmiştir. Aynı zamanda tütün mamullerinin tüketimi konusundahazırlanan kamu spotlarının tiryakiler üzerindeki etkisi derinlemesineincelenmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede çalışmada nitel veri toplamayöntemlerinden \"yarı yapılandırılmış görüşme\" tekniği uygulanmış vesigara tiryakileriyle görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilenbulgular ise, nitel veri analiz tekniklerinden betimsel bir analizleyorumlanmıştır
Keywords: İletişim; Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri