ARITMA ÇAMURLARININ KAREKTERİZASYONU VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMİ - DERE, TURGAY (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu çalışmada, "Elazığ Kenti Evsel Atıksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Karakterizasyonu ve Mevsimsel Değişimi" araştırılmıştır. Çalışma kapsamında arıtma tesisinin ön çökeltim havuzu, son çökeltim havuzu, kurutma yatağı giriş ve kurutma yatağı çıkış ünitelerinden alınan çamur numunelerine pH, toplam katı madde (TKM), askıda katı madde (AKM), uçucu kah madde (UKM), su muhtevası, amonyak azotu (NH3-N), toplam kjeldahl azotu (TKN), nitrat azotu (N03-N), nitrit azotu (NO2-N), toplam azot (N), fosfor (P), potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), sodyum (Na), sodyum absorpsiyon oram (SARX karbon (C) ve ağır metal analizleri yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlan değerlendirilerek, arıtma çamurlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin aylara bağlı olarak değişimi gösterilmiştir. Kurutma yatağı çıkış çamurlarının N yüzdesinin % 0,20-0,89 arasında değişim gösterdiği; P konsantrasyonunun, N konsantrasyonunun yansından daha düşük değerler aldığı; K muhtevasının düşük değerler aldığı; Ca ve Mg değerlerinin birbirleriyle paralellik arz ettiği; Na değerlerinin ve dolayısıyla hesaplanan SAR değerlerinin oldukça yüksek değerler aldığı; C yüzdelerinin ise % 17,86-34,78 arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Kurutma yatağı giriş çamurlarının TKM, AKM, UKM ve pH değerlerinin ekseriyetle ön çökeltim ve son çökeltim havuzu çamurlarından yüksek çıktığı; her üç kademedeki su muhtevalarının % 85 'in üzerinde olduğu belirlenmiştir, ön çökeltim havuzu çamurlarının NH3- N ve TKN değerlerinin, son çökeltim havuzu çamurlarından yüksek değerler aldığı; NO3-N ve NO2-N değerlerinin ise NH3.N değerlerinden düşük olduğu belirlenmiştir. Antma çamurlarının fiziksel ve kimyasal özellMerinin aylara bağlı olarak değişimlerinin tespitiyle, çamurların kirlilik yükleri daha iyi tanımlanacak; işlenme ve bertarafinda ise daha uygun yöntem seçimi yapılacaktır. Anahtar Kelimden Antma çamuru, ağır metal, lağım çamuru, ham çamur, azot, fosfor, potasyum.

In this study, 'Elazığ Kenti Evsel Aüksu Arıtma Tesisi Arıtma Çamurlarının Karakterizasyonu ve Mevsimsel Değişimi' is investigated. Nitrogen, phosphorus, potasium, calsium, magnesium, sodium, sodium adsorption rate, carbon and heavy metal analisis carried out of treatment sludge simples taken of drying beds. In addition, pH, TS, VS, SS, moisture rate, NH3-N and TKN analisis carried out of seasonal treatment sludge simples taken of primary settled, second settled and entry of drying beds; NO3-N and N02- N analisis carried out of primary settled treatment sludges. By judging the analysis data, seasonal changes of physical and chemical characteristics of refinement sludge have been indicated. Nitrogen yields of drying bed sludges have been found between 0.20 % and 0.89 %; phosphorus and potasium concentrations have minor levels. Calcium and magnesium concentrations have the same major and minor rates. Sodium adsorption rates have major levels. Carbon yields are between 17.86 % and 34.78 %. Generally, there are more pH, TS, VS and SS in the drying bed entry sludges than in the primary and the second settled sludges. These three treatment sludge types's moisture yields have above 85 %. The primary settled sludges have more NH3-N and TKN levels than the secondsettled sludges. But NO3-N and NO2-N levels are less than NH3-N levels. Seasonal physical and chemical changes of treatment sludges must be discovered so that the pollution loads of treatment sludges can be defined and conformable methods can be selected for sludge management and final apart. Keywords : Treatment sludge, heavy metal, sewage sludge, raw sludge, nitrogen, phosphorus, potassium.
Characterization and seasonal variation of sewage sludge
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering