YAZMA KAYGISI ÖLÇEĞİ’NİN GELİŞTİRİLMESİ: GÜVENİRLİK VE GEÇERLİK ÇALIŞMASI - Deniz, Hacer; Demir, Sezgin (My University, 2019)
Yazma kaygısı, bireyin yazma işlemine başlamadan önce ya da yazmasırasında yaşadığı bir gerilim tepkisidir. Bu durum yazma işlemindenkaçınma, yazma isteksizliği gibi davranışları beraberinde getirmekte, yazmabeceri ve eğilimini olumsuz etkilemekte, yazma alışkanlığı kazanımına engelolmaktadır. Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin yazma kaygılarınıölçmek amacıyla güvenilir ve geçerli Yazma Kaygısı Ölçeği geliştirmektir.Açımlayıcı faktör analizi 503, test-tekrar test işlemi 165, doğrulayıcı faktöranalizi 509 ortaokul öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı faktöranalizi sonucunda %40.55 toplam varyans değeriyle 26 maddelik YazmaKaygısı Ölçeği’nin üç faktörlü) yapısı doğrulayıcı faktör analiziyledoğrulanmıştır (x²=629.02, sd=296, RMSEA=.047, NFI=.94, NNFI=.96,GFI=.91, AGFI=.90, CFI=.97, SRMR=.052). Bu kapsamda ölçeğin genelininve alt boyutlarının Crombach’s Alpha, Spearman Brown ve Guttman SplitHalf güvenirlik değerleriyle, ölçeğin alt boyutlarının yapı güvenirliklerinin vetest tekrar test işlemiyle elde edilen iç tutarlılık katsayısının % 70’in üzerindeolduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda güvenilir ve geçerli birYazma Kaygısı Ölçeği elde edildiği söylenebilir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji