Stiren-Butadien-Stiren modifikasyonunun bitümlü bağlayıcıların ısı duyarlılığı, rijitlik ve yaşlanma özellikleri üzerindeki etkisi - Ahmedzade, Perviz; Yılmaz, Mehmet (My University, 2007)
Bu çalışmada, modifiyer olarak kullanılan Stiren-Butadien-Stiren’in (SBS), bitümlü bağlayıcıların ısı duyarlılığı, rijitlik ve yaşlanma özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Saf ve modifiye bağlayıcılar Dönel İnce Film Halinde Isıtma Deney (RTFOT) yöntemiyle yaşlandırılmıştır. Yaşlandırma işleminden önce ve sonra bağlayıcılara standart bağlayıcı deneyleri (penetrasyon ve yumuşama noktası) uygulanmıştır. B 50/70 penetrasyon seviyesinde bir bağlayıcı, B 70/100 ve B 100/150 ana bağlayıcılarına %3.0 , B 160/220 ana bağlayıcısında ise %6.0 SBS kullanılması ile sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlardan modifikasyondaki SBS oranı arttıkça bağlayıcı rijitliklerinin arttığı, ısıya karşı duyarlılığın ve yaşlanma etkisinin azaldığı belirlenmiştir.

In this study, the effects of SBS, which used as a modifier, on the thermal sensitivity, stiffness and aging properties of bituminous binders were investigated. Base and modified binders were aged according to Rolling Thin Oven Test (RTFOT) method. Standard binder tests (penetration and softening point) were applied to binders before and after aging process. Binder with penetration grade B 50/70 was obtained by adding of 3.0% SBS to B 70/100 and B 100/150, and of 6.0% to B 160/220 main binders. From obtained results it was determined that stiffness of binders was increased and thermal sensitivity and effect of aging were decreased with rising SBS content.
The effect of Styrene-Butadiene-Styrene modification on the thermal sensitivity, stiffness and aging properties of bituminous binders
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: SBS; Modifikasyon; Yaşlanma; Rijitlik; Isı duyarlılığı; Modification; Aging; Stiffness; Thermal sensitivity