Are soil and waterborne parasitic infections health risk for worker populations in southeast Turkey? - Ak, Sibel; Eroğlu, Fadime; Nergiz, Ali İhsan; Hıyamlı, Furkan (My University, 2017)
Amaç: Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde toprak ve su kaynaklı paraziter enfeksiyon oranı yüksektir. Göçmen işçiler, bu paraziter enfeksiyonlara daha fazla maruz kalmaktadırlar ve işçilerdeki bu enfeksiyonlardan dolayı ölümler görülmektedir. Bu nedenle, bu çalışmada Türkiye'nin güneydoğusundaki Gaziantep Organize Sanayi Bölgesindeki toprak ve su ile bulaşan parazit varlığını araştırmayı amaçladık. Yöntemler: Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nden (kış ve yaz) iki farklı mevsimde toplam 25 çevre örneği (7 su örneği ve 18 toprak örneği) alınmıştır. Örneklerin hepsi mikroskobik inceleme, kültür yöntemleri ile parazit varlığı açısından incelendi. Parazitler polimeraz zincir reaksiyonu ve DNA dizi analizi ile genotiplendirildi. Bulgular: Yaz mevsiminde alınan toprak ve su örneklerinde %52 (13/25) oranında parazit tespit edilirken, kış mevsiminde alınan örneklerde parazit bulunmadı. Toprak örneklerinde %22,3 (4/18) Acanthamoeba (genotype 4); %16,6 (3/18) Ascaris lumbricoides, %11,1 (2/18) Strongoides stercoralis ve su örneklerinde %14,3 (1/7) Acanthamoeba (T4), %42,9 (3/7) Blastocystis (subtip3) bulundu. Sonuç: Göç eden işçi dalgaları, Gaziantep şehrinin etnik bileşimini ve halk sağlığı sorununu her zaman şekillendirmiştir. İklim değişikliği, parazit dağılımını etkileme potansiyeline sahiptir ve bizim çalışmamız yaz aylarında parazit prevalansının arttığını göstermektedir. Önümüzdeki yıllardaki global hedefimiz işçi popülasyonlarındaki toprak ve su kaynaklı paraziter enfeksiyonlara bağlı ölümleri ortadan kaldırmak olmalıdır. Böylece ülkemizdeki parazit enfeksiyonlarının hastalıklarının dağılımını önlemiş oluruz
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Parazitoloji