Coenurosis’li Sığırlarda Bazı Vitamin ve İz Element Düzeyleri - Kızıl, Ömer; Kızıl, Meltem; Kesik, Harun Kaya; Kızıl, Ömer (My University, 2021)
Bu çalışmada, hastalığın yaygın olarak görülmediği sığır türünde saptanan Coenurus cerebralis vakalarında belirlenen bazı vitamin ve iz element düzeylerinin bildirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamateryalini aralarında durgunluk, iştahsızlık, dengesiz yürüme, dönme hareketleri ve başlarınıyukarı şekilde tutma şeklinde belirti gösteren 15 dananın olduğu bir çiftlikte bulunan 10 adet dana(hasta grubu) ile aynı işletmede bulunan ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyen klinik olaraksağlıklı 10 adet dana (kontrol grubu) oluşturmuştur. Moleküler ve patolojik incelemeler sonucundaCoenurosis teşhisi konulan danalardan kan örnekleri alınarak serumları çıkarılmış ve bu danalarınkan serumlarında vitamin A, vitamin E, bakır, kobalt, mangan ve çinko düzeyleri belirlenmiştir. Buparametrelerden sadece vitamin E (P<0.05) ve bakır düzeyleri (P<0.05) bakımından gruplararasında istatistiksel önem saptanırken, vitamin A, çinko, mangan ve kobalt düzeyleri bakımındanise herhangi bir istatistiksel önem bulunmamıştır (P>0.05).
Keywords: Biyoloji; Kimya; Analitik; Genel ve Dahili Tıp; Veterinerlik