TÜRKİYE'DE E-BELEDİYECİLİK: DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ İL VE İLÇE BELEDİYELERİNİN E-BELEDİYECİLİK AÇISINDAN ANALİZİ - ORHAN, TUĞÇE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bilgi ve iletişim teknolojileri küreselleşen dünyanın getirdiği vazgeçilmez unsurlardan biridir. Bilişim teknolojilerinde yaşanan bu gelişimin kamu yönetimine yansımasıyla; e-devlet kavramı bu kavramında yerel yönetim birimlerine uyarlanmasıyla e-belediyecilik kavramı ortaya çıkmıştır. E-belediyecilik ile ilgili uygulamaların ne kadar sağlıklı işlediğini anlamak, yeterlilik düzeylerini, vatandaşların yönetim süreçlerine katılımı için tanınan imkân düzeylerini irdelemek, idare tarafından web sitesi üzerinden sunulan hizmetleri incelemek ve böylece belediyelerin e-belediyecilik açısından yeterlilik düzeylerini görebilmek amacıyla bu konu seçilmiştir. Bu çalışmada içerik analizi tekniği kullanılarak Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki il ve ilçe belediyelerinin web siteleri 8 ana ölçüt ve bunlara bağlı 119 alt ölçüte göre analiz edilecek ve e-belediyecilik hizmetleri incelenmiştir. Bunlar arasında karşılaştırma yapılarak belediyelerin e-belediyecilik faaliyetlerinin geldiği düzeyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmanın sonucunda e-belediyecilik anlamında özellikle belediyelerin son yıllarda kurulan web sitelerinin genellikle iyi düzeyde olmasıyla beraber ilçe belediyelerinin katılımcılık, gizlilik gibi konularda gelişime ihtiyaç duydukları gözlenmiştir.

Information and communication technologies are one of the indispensable elements of the globalizing world. With the reflection of this development in information technologies on public administration; The concept of e-municipality emerged with the adaptation of the concept of e-government to local government units. This topic has been chosen in order to understand how well the practices related to e-municipality work, to examine the level of competence, the level of opportunities for citizens to participate in the management processes, to examine the services offered by the administration on the website, and thus to see the competence levels of the municipalities in terms of e-municipality. In this study, using the content analysis method, the websites of the provincial and district municipalities in the Eastern Anatolia Region will be analyzed according to 8 main criteria and 119 sub-criteria related to them, and e-municipal services will be examined. It is aimed to reveal the level of e-municipality activities of the municipalities by making a comparison between them. As a result of the study, it has been observed that, in terms of e-municipality, especially the websites established by the municipalities in recent years are generally at a good level, and the district municipalities need improvement in matters such as participation and privacy.
E-municipality in Turkey: Analysis of provincial and district municipalities in the Eastern Anatolia Region in terms of e-municipality
Keywords: Kamu Yönetimi