YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ OLARAK E-OKUL UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - POLAT, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2011)
Eğitim kurumları bilgi teknolojilerini kullanma konusunda en son gelişmeleri yakından takip eden, teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni ve güncel bilişim uygulamalarını bünyelerine taşıyan örgütler olmuşlardır. Ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu bahsedilen bilişim sistemi gelişimini yakından takip edebilme anlamında 2006-07 eğitim-öğretim yılından itibaren e-okul hizmet ağı sistemini uygulamaya başlamıştır. E-okul, okul içi süreçlerin hızlandırılması, eğitimin daha yakından takibini sağlama, özelliklede okul yöneticileri ve öğretmenlerin var olan iş yüklerini yönetimsel süreçler içerisinde kolaylaştırma ve hızlandırma adına geliştirilmiş bir yönetim bilgi sistemidir.Bu araştırmanın amacı; Muş ili merkez ve merkeze bağlı ilköğretim okullarındaki yönetici ve öğretmenlerin yönetim bilgi sistemi olarak ?E-okul?un mevcut yeterlilik durumuna yönelik algılarını belirlemek ve e-okul yönetim bilgi sisteminin bir değerlendirmesini yapmaktır. Ayrıca ?E-okul?u şuan olduğundan daha iyi bir düzeye getirme amaçlı olarak, okullardaki öğretmen ve yöneticilerle gerçekleştirilen mülakatlar sonrasında oluşturulan yapılandırılmış görüşlere katılım düzeylerini belirlemektir.Araştırmada veri toplama aracı olarak 5'li Likert tipinde geliştirilen ?Yönetim Bilgi Sistemi Olarak E-okul Uygulamalarının Değerlendirilmesi Ölçeği ( YBSEÖ )? kullanılmıştır. Ölçekte katılımcıların Branş, Cinsiyet, Eğitim Durumu gibi bilgilerinin istendiği bir kişisel bilgi formu, toplamda 35 maddeden oluşan bir e-okul yeterlilik bölümü ve yine 10 maddelik e-okul öneri bölümü yer almaktadır. Hazırlanan ölçeğin uygulanması aşamasında araştırmanın evrenini 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Muş ili merkez ve merkeze bağlı ilköğretim okullarında görev yapmakta olan toplamda 1698 yönetici ve öğretmen oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini bu evren içerisinden tesadüfi olarak seçilen 835 öğretmen ve yönetici oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatiksel analizleri için özel bir veri analizi paket programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi için Levene Testi, Kruskall Wallis Testi, frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma,?t-testi? ve Tek Yönlü Varyans Analizi testlerinin kullanıldığı araştırmada, hata payı üst sınırı 0,05 olarak kabul edilmiştir.Araştırmanın bulgularından elde edilen sonuçlara göre; ilköğretim okullarında görev yapmakta olan yönetici ve öğretmenler, yönetim bilgi sistemi olarak e-okulun yeterlilik durumuna ilişkin genel anlamda olumlu bir algıya sahiptirler. E-okulun yeterli olduğunu düşünen yönetici ve öğretmenlerin büyük çoğunluğunun kurum işlemleri, öğrenci işlemleri ve karne dönemi işlemlerinde e-okulun yeterlilik düzeyine ilişkin algıları arasında anlamlı bir farkın olmadığı görülmektedir. E-okula erişimde en çok tercih edilen mekân değişkeni ile e-okulun yeterli olduğuna dair yönetici ve öğretmen algıları arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır.Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi Bilgi Sistemi, E-okul, Yönetim Bilgi Sistemleri

Educational organisations are the institituions that follow the most recent developments in terms of using information technologies. In line with the developments, educational organisations acquire the current and up-to-date applications of information technologies. In Turkey, Ministry of National Education (MNE) has started to use e-school service network system since 2006-2007 educational year in order to follow the developments of the information technologies. E-school is an administrative ?information system that enables to acceleratethe in-school processes and the close pursuit of the ongoing education. The system is developed particularly for the facilitation and accelerationof the workforce of teachers and school administrators in the administrative processes.The purpose of the present study is to identify the perceptions of the teachers and administrators in elementary schools in Muş Province of Turkey on the current level of the efficacy of e-school as an administrative-information system and to make an assessment of e-school administrative information system. Additionally, this study aims at identifying the agreement level of the teachers and administrators on the structured views which were formed by the interviews with the teachers and school administrators in line with the aim of enhancement of e-school.Data collection tool of the study is the ?Assessment of the E-School Applications as an Administrative-Information System Questionnaire? which is a 5 point Likert type scale. The Questioonaire consists of three parts. First part includes the demographic and professional information about the participants such as gender, educational level and expertise. Second part includes thirty five items concerning e-school efficacy and the third part includes ten items concerning advices for e-school. The population of the study is 1698 teachers and school administratives that works in the Muş Province during the 2010-2011 educational year. The sample of the study consists of 835 randomly selected teachers and school administratives. The data gathered during this study is analyzed by a special data analysis package program. For the descriptive statistics frequency distributions, percentages, means, standard deviations were used. For the inferential statistics t- test and One-Way ANOVA were used. ? level is set at 0.05 level.According to the results of the study, teachers and school administrators working in elementary schools possess positive perceptions towards the efficacy of e-school as an administrative-information system. The results indicated that there is not a statistically significant difference between the perceptions of the majority of the teachers and the school administrators who think that e-school system is adequate in terms of institutional affairs, student affaires and student report card works period. There is a statistically significant difference between the teachers? and school administrators? perceptions of the favorite place of access to e-school and adequacy of e-school system.Key Words: Educational Administration Information System, E-school, Administrative Information Systems.
E-school evaluation in practice management information system
Keywords: Eğitim ve Öğretim