MUSTAFA RUHİ ŞİRİN'İN ESERLERİNİN SÖZ VARLIĞI AÇISINDAN İNCELEMESİ - KARABULUT, CANSU (Fırat Üniveristesi, 2019)
Söz, bir veya birkaç heceden meydana gelen anlamlı ses birlikleridir. Söz varlığı ise, bir dili meydana getiren tüm ses birlikleridir. Bir dilin söz varlığı, yalnızca o dilin sözcüklerini değil, deyimlerin, kalıp sözlerin, atasözlerinin, terimlerin ve çeşitli anlatım kalıplarının oluşturduğu bütünü ifade eder. Bu araştırmanın amacı, Mustafa Ruhi Şirin'in Gökyüzü Çiçekleri, Martıcık ile Tilki ve Geceleri Mızıka Çalan Kedi adlı eserlerinin söz varlığı incelemesini yapmaktır. Doküman incelemesi yönteminin kullanıldığı çalışmada, elde edilen veriler doğrultusunda söz varlığı tanımlanıp içerdiği ögeler açıklanmıştır. Söz varlığının içerdiği ögeler Doğan Aksan'ın Türkçe'nin Sözvarlığı (2006) adlı kitabında işaret ettiği gibi tasniflendirilmiştir. Bu çalışma, çocuk edebiyatı sahasında çokça eser veren Mustafa Ruhi Şirin'in Gökyüzü Çiçekleri şiir kitabı, Martıcık ile Tilki masal kitabı ve Geceleri Mızıka Çalan Kedi adlı hikâye kitabının söz varlığı incelemesiyle sınırlandırılmıştır. Elde edilen bulgular incelendiğinde, Gökyüzü Çiçekleri, Martıcık ile Tilki ve Geceleri Mızıka Çalan Kedi adlı çocuk kitaplarının deyimler, ikilemeler ve terimler yönünden zengin olduğu ancak diğer söz varlığı ögelerinin kitaplarda pek de yer almadığı tespit edilmiştir.

A word is compound of meaningful sounds which arise from one or more syllables. And vocabulary all the audio combination which create a language. Vocabulary of a language express the total which is created by not only the words that language, but also expressions, mold words, proverbs, terms and different expression patterns. The purpose of this study is to analyze the vocabulary of the works "Gökyüzü Çiçekleri, Martıcık ile Tilki, Geceleri Mızıka Çalan Kedi" by Mustafa Ruhi Şirin. In the study for which document new method was used, the vocabulary was defined the elements it consistswas analyized, according to the data ocquired. The element which vocabulary consists were classifed according to the book "Türkçenin Sözvarlığı" (2006) by Doğan Aksan. This study was limited with the vocabulary of "the poetry Gökyüzü Çiçekleri, the storybook Martıcık ile Tilki and the storybook Geceleri Mızıka Çalan Kedi" by Mustafa Ruhi Şirin who constructed many works in children's literature. When the obtained data was analyzied it was detected that, children's book "Gökyüzü Çiçekleri, Martıcık ile Tilki and Geceleri Mızıka Çalan Kedi" are rich by expressions, reiterative and terms but the other elements of vocabulary don't place in the books.
Analysis in terms of vocabulary of Mustafa Ruhi? Şi?ri?n's works
Keywords: Eğitim ve Öğretim