Özkıyım Girişimiyle Hastaneye Başvuran Hastaların Mizaç Özellikleri - Mermi, Osman; Kılıc, Faruk; Gürok, Mehmet Gürkan; Kuloğlu, Murat; Atmaca, Murad (My University, 2015)
ÖZET Amaç: Çalışmamızda özkıyım girişiminde bulunan kişilerde mizaç özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya acil servise özkıyım girişimi ile başvuran 50 hasta alındı. Hasta gruplarıyla yaş ve cinsiyet açısından benzer, 50 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu oluşturuldu. Hastalara DSM IV Eksen I Bozuklukları İçin Yapılandırılmış Klinik Görüşme Ölçeği (SCID-I) ve Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego anketi (TEMPS-A) uygulandı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların % 60ı (n=30) kadın, % 40ı (n=20) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 28.7±9.8 yıldı ve % 64ü bekardı. Hasta grubunda, kontrol grubuna göre depresif, siklotimik ve anksiyöz mizaç skorları kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Yine hastaların % 56 (n=28) inde baskın bir veya birden fazla mizaç bulunduğu saptandı. Özkıyım girişiminde bulunan hastaların %38inde (n=19) depresif mizaç, % 24ünde (n=12) anksiyöz mizaç, % 16sında (n=8) siklotimik mizaç ve %6sında (n=3) irritabl mizaç saptandı. Sonuç: Çalışmamızda depresif, anksiyöz ve siklotimik mizaç özelliklerinin özkıyım girişimi ile yakından ilişkili olduğu göze çarpmaktadır
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Psikoloji