TEMAS PATLAMASINA MARUZ BIRAKILAN KOMPOZİT BETON PLAKLARIN PATLAMA SONRASI DENEYSEL PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ - RÜZGAR, FURKAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Küresel ölçekte insanlık için en büyük tehditlerin başında gelen terör saldırıları, gelişen teknoloji ile birlikte, toplumlar üzerinde oluşturduğu tahribatı her geçen gün arttırmaktadır. Geçmişten günümüze değin, ülkemizde meydana gelen terör saldırıları, başta güvenlik güçlerimizin ve sonrasında konuyla ilgili araştırmacıların üzerinde hassasiyetle durduğu mühim bir meseledir. Terör örgütleri tarafından gerçekleştirilen saldırıların ekserisi patlayıcı/bomba kaynaklıdır. Kamu, askeri ve sivil yapıları hedef alan saldırılar, çok sayıda can kaybına sebep olmuştur. Bu saldırılardan doğacak tahribatı mümkün mertebede azaltmak, disiplinler arası çalışmalar ile mümkündür. Mevcut tez çalışmasında, temas patlaması sonrasında oluşan patlama enerjisini optimum oranda sönümlemenin yolları araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, betonarme yapıların mevcut yöntem ve malzeme özelliklerinin haricinde, geotekstil ve galvanizli tel çit kullanılarak kompozit beton plaklar imal edilmiştir. Bu takviye malzemeleri ile imal edilen kompozit beton plakların, patlayıcı etkisinde sergiledikleri performans çok sayıda saha deneyleriyle incelenmiştir. 219M392 numaralı TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında yürütülen bu çalışmalar, betonarme plakların haricinde saymış olduğumuz malzemeler ile imal edilen kompozit beton plakların, patlama enerjini sönümlemede iyi bir performans sergilediklerini göstermiştir.

Terrorist attacks, one of the biggest threats to humanity on a global scale, increase the damage they cause on societies with the developing technology day by day. From the past to the present, the terrorist attacks that have taken place in our country is an important issue that our security forces and then the researchers on the subject have focused on sensitively. Most of the attacks carried out by terrorist organizations are caused by explosives/bombs. Attacks targeting public, military and civilian structures caused many casualties. It is possible to reduce the damage caused by these attacks as much as possible with multidisciplinary studies. In the present thesis, the ways of absorbing the explosion energy formed after the contact explosion at the optimum rate were investigated. For this purpose, apart from the existing method and material properties of reinforced concrete structures, composite concrete slabs were manufactured using geotextile and galvanized wire fence. The performance of the composite concrete slabs produced with these reinforcement materials under the explosive effect has been investigated by numerous field experiments. These studies carried out within the scope of the TÜBİTAK 1001 project numbered 219M392 have shown that composite concrete slabs manufactured with the materials we have mentioned, other than reinforced concrete structures, exhibit a good performance in absorbing explosion energy.
Investigation of post-explosion experimental performance of composite concrete slabs exposed to contact explosion
Keywords: İnşaat Mühendisliği