Öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Becerileri Ölçeği: Güvenirlik ve Geçerlik - Türel, Yalın; Özdemir, Tuncay Yavuz; Varol, Filiz (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma becerilerini ölçmek amacıyla geliştirilen ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, araştırmacılar 5'li Likert tipine uygun 18 maddelik bir madde havuzu oluşturmuştur. İkinci aşamada, 304 öğretmenden veri toplanmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini göstermek için açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda 3 faktörlü ve toplamda 16 maddeden oluşan ölçek %61.5'lik kısmı açıklamıştır. Araştırmacılar sonuçların doğruluğunu kontrol etmek amacı ile paralel analizde yapmıştır. Çalışmanın Cronbach Alpha değeri birinci faktör için (3 madde) .91, ikinci faktör için (5 madde) .74 ve üçüncü faktör için (8 madde) .89 olarak tespit edilmiştir. Analizler, geliştirilen ölçeğin amacı için geçerli ve güvenilir olduğunu göstermektedir
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri