RAZİ`NİN TEFSİRİNDE FELSEFİ DÜŞÜNCE - EKER, VAHİT (Fırat Üniveristesi, 2002)
in ÖZET Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı, İslam Felsefesi Bilim Dalı'nda 'Razi'nin Tefsirin' de Felsefi Düşünce' adı altında yapmış olduğumuz, Yüksek Lisans tezimizde şunları anlatmaya çalıtık; birinci bölümde, Razi'nin hayatından, tefsirinden ve eserlerinden bahsettik, ikinci bölümde 'varlık' kavramını işledik. Varlık kavramını da, kendi arasında bölümlere ayırarak, bu varlıkların birbirleri ile olan ilişkilerini, anlattık. Varlıkları, mutlak varlık ve mümkün varlık diye ikiye ayırdık. Mutlak varlık kavramıyla, tek varlık olan Allah'ın kastedildiğim, mümkün varlık kavramıyla da, diğer yaratılmış olan bütün varlıkların kastedildiğini belirttik. Mümkün varlıkları da, daha iyi anlaşılabilmesi için, kendi arasında alt başlıklara ayırarak, bölümlemelere gittik. Üçüncü bölümümüzde varlıkların merkezinde kabul ettiğimiz insanı, etraflı bir şekilde inceledik. Son bölümümüzde ise, varlıkların merkezi olan insanın dünya hayatında yapması ve yapmaması gereken fiil ve davranışlardan bahsettik. Çalışmanın içeriğinde de görüleceği gibi insan varlıkların merkezidir. Mutlak varlık olan Allah'a karşı sorumludur. Ayrıca insan, akıl sahibi, iradeye sahip tek varlıktır. Bu nedenle de yaptığı ve yapmadığı işlerden sorumludur. Sorumluluğun çokluğu önemi artıracağından insanın önemi de sorumluluğu nisbetindedir.

IV SUMMARY I have tried to explain that subjects in my thesis; first of all we tell about the life of Razi and his commentary style and of course his works. After that my subject was "existence". That I have seperated this subject with explaining their connections to each other. That I have seperated the existences it is "absolute" or "possible", "absolute" means the only one "God" and possible means the others that God have created them. And also we make details for "possible" because of its good and easily under standing. And in the third part I explained the searching which is about "the human" that is in the centre of existence. At least I tried to explain "ethic behaviours of man". As you see in the thesis the man in the center part of all the existences. And he has responsibilities to "God" and also he has a good decre. And the man has a responsibility because of this defgre. Then you see this result; "responsibility and importance" these two brothers are so important for us.
Philosophical thought in Razi`s explation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion