Aripiprazole Bağlı Akut Distonik Reaksiyon - Korkmaz, Sevda; Yildiz, Sevler; Demir, Caner Feyzi; Sünbül, Zehra Emine; Korucu, Tuba; Gündoğan, Burcu (My University, 2015)
Akut distonik reaksiyon boyun, çene, yüz, veya dil kaslarında aniden başlayan, istemsiz kas kasılması şeklinde kendini gösteren ilaçlara bağlı ekstapiramidal bir yan etkidir. Bu yan etki, D2 reseptörlerine güçlü olarak bağlanan tipik antipsikotik ilaçlarla daha fazla gözlenmektedir. Aripiprazol, D2 ve 5HT1a reseptörlerinin parsiyel agonisti olduğundan, ekstrapiramidal yan etki yapma riski diğer antipsikotiklerden daha azdır. Yazımızda, aripiprazole bağlı akut distoni gelişen ve ilaç kesilmesini takiben semptomların hızla gerilediği bir bipolar bozukluğu olan kadın hastanın sunulması amaçlanmıştır
Keywords: Klinik Nöroloji; Nörolojik Bilimler; Psikiyatri