Temperleme Isıl İşleminin Orta Manganlı Çelikler Üzerindeki Etkisi - Eroğlu, Mehmet; Demir, Fatih (Karabuk University, 2023)
Son yıllarda, özellikle otomotiv sektörü için önemi artan orta Manganlı çelikler, yeni nesil gelişmiş yüksek mukavemetli çelik olarak da değerlendirilmektedir. Bu çeliklerin sergilemiş olduğu üstün özellikler, kimyasal bileşime, ön şekillendirme yöntemine ve termal döngülere bağlıdır. Geleneksel, kritik ve temperleme ısıl işlemleri ve bu termal proseslerin kombinasyonları bu çelik türleri için sıkça araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmada da geleneksel tavlama ile temperleme birlikte uygulanmış ve orta Manganlı çeliklerin mikroyapısı ve mekanik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. SEM, EDS ve XRD analizlerinden elde edilen veriler ile çekme ve sertlik deneylerinin sonuçları ilişkilendirilerek temperleme ısıl işleminin orta Manganlı çelikler üzerindeki etkisi incelenmiştir.

Medium Mn steels, whose importance has increased especially for the automotive industry in recent years, are also considered as new generation advanced high strength steels. The superior properties exhibited by these steels depend on the chemical composition, preforming method and thermal cycles. Conventional, intercritical and tempering heat treatments and combinations of these thermal processes have frequently been the subject of research for these steels. In this study, conventional heat treatment and tempering were applied together and their effects on the microstructure and mechanical properties of mid-Mn steels were investigated. The effect of tempering heat treatment on medium Mn steels was investigated by correlating the data obtained from SEM, EDS and XRD analyses with the results of tensile and hardness tests.
Effect of Tempering Heat Treatment on Medium Manganese Steels
Keywords: Materials Engineering (Other); Malzeme Mühendisliği (Diğer)