KAPSAİSİNOİTLERİN YÜKSEK YAĞLI DİYETLE BESLENEN RATLARDA PPAR-GAMMA, IRS-1 VE GLUT-2 EKSPRESYONLARI ÜZERİNE ETKİLERİ - KEKEÇ, ERDAL (Fırat Üniveristesi, 2018)
Yüksek yağlı diyetle (YYD) beslenen ratlarda, kapsaisinoit takviyesinin insülin direnci, lipid profili, antioksidan durum ve glikoz taşıyıcıları üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, 8 haftalık yaşta 28 adet erkek wistar Albino rat dört gruba ayrıldı (1) Kontrol; ratlar standart yemle beslendi; (2) KAP; ratlar standart diyet ile beslendi ve 10 mg/kg CA/gün dozunda kapsaisinoit oral yolla verildi; (3) YYD; ratlar yüksek yağlı diyetle beslendi, (4) YYD + KAP; ratlar yüksek yağlı diyetle beslendi ve 10 mg/kg CA/gün dozunda kapsaisinoit oral yolla verildi. Deneme 12 hafta boyunca devam etti. Kapsaisinoit uygulaması ile yüksek yağlı diyetle beslenen hayvanlarda bitiş canlı ağırlığı, iç yağı miktarı ve karaciğer ağırlığı sırası ile %16.5, %29.5 ve %22.1 oranında azaldı (P < 0.001). YYD gruplarında kapsaisinoit ekstraktının verilmesi ile serum glukoz, insülin, toplam kolesterol, trigliserit, serbest yağ asidi düzeyleri sırası ile %18.8, %15.5, %18.2, %24.9 ve %34.2 oranında düşüş gösterdi (P < 0.05). Yüksek yağlı diyetle beslenen ratlara kapsaisinoit verilmesi ile serum ve karaciğer MDA konsantrasyonunda %27.5 ve %38.0 oranında azalma tespit edilmiş ve aynı sıçanlarda serum TAK düzeylerinde ise %30.4 artış bulunmuştur (P < 0.05). YYD gruplarında kapsaisinoit ekstraktı verilmesi ile karaciğer GLUT-2, PPAR-gamma ve IRS-1 düzeyleri sırası ile %42.5, %21.5 ve %47.9 oranında artmıştır (P <0.001). Ancak, aynı ratlarda karaciğer NF-?B ekspresyon seviyeleri kapsaisinoit uygulması ile %10.2 düşmüştür (P <0.05). Sonuç olarak, kapsaisinoitler yüksek yağlı diyete bağlı olarak görülen olumsuz etkileri, glikoz ile yağ metabolizması ve oksidatif stresi düzenleyerek azaltmıştır.

The effects of capsaicinoids supplementation on insulin resistance, lipid profile, antioxidant status and glucose transport were investigated in rats fed high fat diet (HFD). For this purpose, 28 male Wistar rats (8 weeks of age) were divided into four groups as follows: (1) Control; rats fed with standard diet; (2) CAP; rats were fed with standard diet and capsicinoid was administered orally at a dose of 10 mg/kg BW/day; (3) HFD; rats fed with high fat diet, (4) HFD+CAP; rats were fed with high fat diet and capsaicinoids at a dose of 10 mg/kg BW/day was administered orally. The trial lasted for 12 weeks. With capsaicinoids administration, final body weight, viseral fat and liver weight were decreased by 16.5%, 29.5% and 22.1% in the animals fed with HFD (P <0.001). In the HFD group by capsaicinoids supplementation, serum levels of glucose, insulin, total cholesterol, triglyceride, free fatty acid decreased by %18.8, %15.5, %18.2, %24.9 and %34.2, respectively (P <0.05). Serum and liver MDA concentrations were decreased by %27.5 and %38.0, and serum TAC levels were increased by %30.4 (P <0.05) in rats fed high fat diets by capsaicinoids administration. Capsaicinoids supplementation were increased liver GLUT-2, PPAR-gamma and IRS-1 levels by %42.5, %21.5 and %47.9, respectively (P <0.001). However, liver NF-kB levels in the same rats decreased by %10.2 (P <0.05) with capsaicinoids administration. As a result, capsaicinoids administration has reduced adverse effects due to high fat diets through regulation of glucose and lipid metabolism and oxidative stress.
Effects of capsaicinoids on ppar-gamma, irs-1 and glut-2 expressions in rats fed high fat diet
Keywords: Veteriner Hekimliği