TERMODİNAMİK FAZ DİYAGRAMLARININ MOLEKÜLLER DİNAMİK BİLGİSAYAR BENZETİMİ İLE ELDE EDİLMESİ - GÜRLER, YELİZ (Fırat Üniveristesi, 2004)
Faz diyagramlarının moleküler dinamik yöntemiyle hesaplanmasında potansiyel enerji fonksiyonunun seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu tür hesaplamalarda gerekli olan ve yüksek mertebeden termodinamik parametreler olarak bilinen entropi ve serbest enerji değerleri, moleküler dinamik hesaplamalarında doğrudan hesaplanamaz ve bu nedenle çeşitli yaklaşımlar yapılır. Bu tez çalışmasında, moleküler dinamik yöntemi ve gömülmüş atom metodu potansiyel fonksiyonları kullanılarak Ni, Al ve NiAl alaşımının Ni zengin bölgesindeki dört farklı kompozisyonu için madde özelliklerinin sıcaklık ve basınçla değişimi incelenmiş, termodinamik parametrelerdeki değişimler ve klasik termodinamik kanunları kullanılarak entropi ve Gibss serbest enerjisi dolaylı olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Moleküler dinamik benzetimi, Gömülmüş atom metodu, Entropi, Gibbs serbest enerjisi, '^ "N " :« ". t:> ? ^ ' $ ?}' ??;'' k."'?. İ' ' % IX
Thermodynamic phase diagrams from molecular dynamics coputer simulation
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering