GÜÇLÜ YÖN TEMELLİ YAKLAŞIMIN YÜKSEKÖĞRETİMDE İNGİLİZCE DERSİNDE DEVAM, AKADEMİK BAŞARI VE MOTİVASYON ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ - YILMAZ, EMRULLAH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmanın amacı, Güçlü Yön Temelli Yaklaşımın (GYTY) İngilizce dersinde devam, akademik başarı ve motivasyon üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla 2011- 2012 akademik yılı Bahar yarıyılında Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri ve Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümlerinde öğrenim gören birinci sınıf öğrencilerinin katıldığı deneysel bir çalışma yürütülmüştür. Çalışmanın örnekleminde, deney grubu olarak Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünden 33 öğrenci ve kontrol grubu olarak da Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünden 33 öğrenci olmak üzere toplam 66 öğrenci yer almıştır. Uygulama haftada iki saat olarak okutulan İngilizce dersinde yapılmıştır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Devam ve akademik başarı değişkenlerine ait öntest verileri aynı akademik yılın güz döneminde, motivasyona ait veriler ise uygulamanın yapıldığı bahar yarıyılı başında elde edilmiştir. Bütün bağımlı değişkenlere ait sontest verileri ise uygulamanın yapıldığı bahar yarıyılı sonunda elde edilmiştir. Çalışma kapsamında öğrencilerin yetenek temalarını belirlemek için Donald O. Clifton tarafından geliştirilen internet tabanlı Clifton güç bulucu ölçeğinden (Gallup, 1998) yararlanılmıştır. Öğrencilerin motivasyon düzeylerine ilişkin veriler ise Robert C. Gardner (1985b) tarafından geliştirilen Tutum / Motivasyon Test Havuzundan alınan motivasyon ölçeği ile elde edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin İngilizce dersine devam oranlarını gösteren veriler ise araştırmacı tarafından hem güz döneminde hem de bahar döneminde haftalık olarak alınan ders yoklama belgelerinden alınmıştır. Öğrencilerin akademik başarı düzeyleri hakkında bilgi edinmek için araştırmacı tarafından güz ve bahar yarıyılında uygulanan yıl içi ve yıl sonu sınavlarından alınan puanlar esas alınmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin en baskın beş yetenek temasını belirlemek için kullanılan Clifton güç bulucu ölçeğinin ortalama güvenirlik katsayısı 0.79 olarak gerçekleşmiştir. Bir diğer veri toplama aracı olan motivasyon ölçeğinin öntest uygulamasındaki güvenirlik katsayısı 0.88, sontest uygulamasındaki güvenirlik katsayısı ise 0.91 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda, öğrencilerin yetenek temaları içinde en sık rastlanan yetenek temalarının 16 öğrencinin sahip olduğu düzelten, 11 öğrencinin sahip olduğu sorumlu ve 9'ar öğrencinin sahip olduğu tedbirli, fikir ve öğrenici olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin motivasyon puanlarının öntest ve sontest ortalamalarının deney grubu için 100 puan üzerinden 69, kontrol grubu için 64 olduğu belirlenmiştir. GYTY'nin öğrencilerin derse devam oranını deney grubu lehine olmak üzere artırdığı, ancak akademik başarıları ve motivasyon düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı araştırmada ulaşılan diğer sonuçlardır. Hem dünya hem de ülkemiz için çok yeni bir çalışma alanı olan GYTY'nin farklı çalışmalara konu edilerek ayrıntılı olarak araştırılması, eğitim sürecinin daha verimli olmasını isteyen karar vericiler için yeni bir alternatif bulunması açısından önemli görülmektedir.

The aim of this study is to examine the effect of Strengths Based Approach (SBA) on attendance, academic achievement and student motivation in English class. For this purpose, an experimental study was carried out on first year students in the departments of Management and Information Sciences and Political Science and Public Management at the Faculty of Economics and Administrative Sciences at Bartın University in the spring term of 2011-2012 academic year. The sampling of the study consisted of 66 students in total, 33 students from the department of Management and Information Sciences (experimental group) and 33 students from the department of Political Science and Public Management (control group). The implementation was done in English class, which was held two hours a week. Pretest posttest quasi-experimental design with a control group was used in the study. The pretest data on the attendance and academic achievement variables were collected in the fall term of the same academic year and the data on student motivation were collected at the beginning of the spring term, in which the implementation was done. The posttest data on all the dependent variables were collected at the end of the spring term. The internet based Clifton StrengthsfinderTM (Gallup, 1998) developed by Donald O. Clifton was made use of so as to determine the talent themes of students involved in the study. The data on the motivation levels of students were obtained through the motivation scale, which was adapted from Attitude/Motivation Test Battery developed by Robert C. Gardner (1985). The data regarding the attendance percentages of students in English class were obtained from attendance sheets taken by the researcher weekly in both fall term and spring term. Students' exam scores in mid-term and final exams implemented by the researcher in both terms were taken into consideration in order to get information about the academic achievement of students involved in the study. The average reliability coefficient of Clifton strengthsfinder scale was 0.79. The reliability coefficient of motivation scale was 0.88 at the pretest and 0.91 at the posttest. As a result of the study, the most frequently encountered talent themes were restorative (16 students), responsibility (11 students), deliberative (9 students), ideation (9 students) and learner (9 students) respectively. Furthermore, the pretest and posttest average motivation scores of students were 69 out of 100 for the experimental group and 64 out of 100 for the control group. Also, SBA increased the attendance percentage of students significantly in favour of experimental group; however, it didn't have a significant effect on students' academic achievement and motivation levels. It is considered important to study SBA, which is a fairly new area of study for both the world and Turkey, in detail in various studies for decision makers, who want a more fruitful educational process in terms of finding a new alternative in education.
Studying the effect of strengths based approach on attendance, academic achievement and student motivation in english class in higher education
Keywords: Eğitim ve Öğretim