İzole alt oblik kas felcinde cerrahi tedavi sonuçlarımız - Aydemir, Orhan; Türkçüoğlu, Reyhan (My University, 2007)
Bu çalışmada, Parks 3 basamak testi kriterlerine uyan, etkilenen gözde hipotropya ve etkilenen tarafa belirgin baş eğikliği bulunan izole alt oblik kas felçli 3 olgunun klinik özellikleri ve tedavi sonuçları irdelendi. Tüm olgularda etkilenen gözdeki üst oblik kasına posterior tenektomi ve bir olguda ise diğer gözdeki üst rektus kasına ayarlanabilir geriletme uygulandı. Cerrahi sonrası takiplerde her üç olguda da hypotropyada 0-2 prizm dioptriye kadar azalma ve baş eğikliğinde düzelme saptandı. Olguların hiçbirinde iyatrojenik üst oblik paralizisi ve postoperatuvar diğer komplikasyonlara rastlanmadı. İpsilateral üst oblik posterior tenektomisi ve/veya kontralateral üst rektus ayarlanabilir geriletmesinin izole alt oblik kas paralizilerinin tedavisinde etkili olduğu görüldü
Keywords: Kadın; Ergen; Tanı; ayırıcı; Erkek; Genç erişkin; Görme keskinliği; Okülomotor sinir hastalıkları