II. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA ALMANYA'NIN YAHUDİ SİYASETİNE KARŞI TÜRK DİPLOMASİSİ - DEMİROL, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Yahudilerin Anadolu coğrafyasındaki varlığı çok eski dönemlere dayansa da Türkler ile kaynaşması ve nüfus olarak artması, 1492 yılında İspanya'dan göçe zorlanan Sefarad Yahudilerinin Osmanlı İmparatorluğu tarafından ülkeye kabul edilmesiyle başlar. Uzun yıllar bir arada yaşayan Türkler ve Yahudiler arasında birkaç istisna durum dışında çatışmaya sebebiyet verecek gelişmeler yaşanmamıştır. Gerek I. Dünya Savaşı yıllarında gerekse Milli Mücadele döneminde Türklerle kader birliğini sürdüren Yahudilerin, daha sonra büyük bir kısmı Avrupa'daki hayat şartlarının cazibesi ve bir Avrupa ülkesinin vatandaşı olmanın getireceği avantajlar nedeniyle Türkiye'den ayrılmıştı. II. Dünya Savaşı yıllarına gelindiğinde, Avrupa'da Almanya ve Alman işgali altında bulunan birçok ülkede Yahudi soykırımı baş göstermişti. Türkiye ise bu soykırıma karşı Türkiye'den göç etmiş de olsalar halen vatandaşı olan Yahudileri korumak gibi bir yaklaşım sergilemişti. Türk vatandaşı Yahudilerin kurtarılması, Türk Hükümeti ve Avrupa'da görev alan Türk diplomatların yoğun gayretleri ile gerçekleşmişti.

Although the existence of Jews in the Anatolian geography dates back to very old times, the fusion of Turks and their increase in population starts with the admission of the Sephardic Jews to the country by the Ottoman Empire, who were forced to migrate from Spain in 1492. With the exception of a few exceptions, there have been no developments between the Turks and the Jews who have lived together for many years, which may lead to conflict. Both the First World War years in both during the National Struggle of the Jews continued its fate unity with the Turks, then the attraction of a large part of life conditions in Europe and left Turkey because of the advantages of being a citizen of a European country. II. By the time of World War II, Jewish genocide took place in Europe and many countries under German occupation in Europe. Even if they have migrated from Turkey if Turkey had adopted an approach such as this genocide against the Jews still protect the citizens. The rescue of Turkish citizen Jews was accomplished by the intense efforts of the Turkish Government and Turkish diplomats working in Europe.
II. Turkish diplomacy against Germany's Jewish politics during World War II
Keywords: Tarih