Peri suyu'nun hidrojeokimyasal özellikleri - Utlu, Filiz; Çelebi, Hüseyin (My University, 1996)
Bu araştırma kapsamında Peri Suyu'nun birincil elementlernin derişmileri aylık su ve katı madde örneklerinde 1 yıl süre ile incelenmiştir. Sonuçlar, Peri Suyu'nun 8,15'lik bir pH değeri ile bazik bir akarsu olduğunu, erozyonun ifadesi olan katı madde içeriğinin akıma oldukça bağlı olduğunu ve bir orantı etkisinin varlığını ortaya koymuştur. Birincil elementlerden, Ca, Mg, Na, K ve Zn'un hem suda, hem de katı maddede, Fe, Mn, Cu, ve P'un da sadece katı maddede zenginleştikleri saptanmıştır. Suda belirgin olmamakla beraber,süspansiyon halindeki katı maddede Ca-K, Ca-Zn ve Fe-Mn gibi birçok element çifti arasında geçerli uyumlu bağıntılar bulunmaktadır. Çevre kirliliğinden henüz etkilenmeyen Peri Suyu, kimyasal bileşimi ile Misisipi Nehri'ne benzemektedir.
Keywords: Çevre Bilimleri; Limnoloji; Çevre Mühendisliği