Sessiz İstifa Ölçeğinin Türkçe Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Ağargün, Asiye Yüksel; Taştan, Seçil (Fırat University, 2026)
Sessiz istifa kavramı son yıllarda giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Ancak literatürde, bu kavramı ölçmeye yönelik Türkçe ölçme araçlarının yetersiz olduğu görülmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın temel amacı Guedes ve arkadaşları (2022) tarafından geliştirilen Sessiz İstifa Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanmasıdır. Çalışmanın ilk aşamasında, ölçek 113 sağlık çalışanına iki hafta arayla iki kez uygulanmış ve ölçeğin iç tutarlılığı ile test-tekrar test güvenirliği değerlendirilmiştir. İkinci aşamada, ölçek 373 sağlık çalışanına uygulanmış ve yapı geçerliğini test etmek amacıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) gerçekleştirilmiştir. AFA sonucunda, orijinal ölçekteki duygusal ve davranışsal boyutlara ek olarak bilişsel bir boyut ortaya çıkmıştır. Düşük faktör yüklerine sahip iki madde çıkartılmış ve ölçek 11 maddeyle son halini almıştır. Ardından, Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ile orijinal iki faktörlü yapı ve AFA sonucunda elde edilen üç faktörlü model karşılaştırılmış; üç faktörlü modelin daha iyi uyum indeksleri sunduğu belirlenmiştir. Bulgular, genel olarak ölçeğin güçlü yapı geçerliği ve yüksek iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma Sessiz İstifa Ölçeği’nin Türkçe uyarlamasının geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ortaya koymaktadır.

The concept of quiet quitting has attracted increasing attention in recent years. However, the existing literature shows a lack of Turkish instruments designed to measure this construct. Therefore, the main purpose of this study is to adapt the Quiet Quitting Scale, developed by Guedes et al. (2022), into Turkish. In the first phase of the study, the scale was administered twice to 113 healthcare professionals with a two-week interval, and its internal consistency and test-retest reliability were evaluated. In the second phase, the scale was applied to 373 healthcare professionals, and Exploratory Factor Analysis (EFA) was conducted to assess construct validity. EFA revealed an additional cognitive factor alongside the original emotional and behavioral dimensions. Two low-loading items were removed, resulting in an 11-item scale. Subsequently, Confirmatory Factor Analysis (CFA) was conducted to compare the original two-factor structure with the three-factor model identified in EFA, and the results demonstrated that the three-factor model provided better fit indices. Overall, the findings showed high levels of construct validity and internal consistency. Consequently, this study indicates that the Turkish adaptation of the Quiet Quitting Scale is a valid and reliable measurement instrument.
Turkish Validity and Reliability Study of the Quiet Quitting Scale
Keywords: Labor Psychology; Çalışma Psikolojisi