YAŞ VE CİNSİYETE GÖRE MAKSİLLER SANTRAL DİŞ RENGİ DAĞILIMININ SPEKTROFOTOMETRE İLE ÖLÇÜLMESİ - Karaman, Tahir; Altıntaş, Eyyüp; Eşer, Bekir; Yıldırım, Tuba Talo; Bozoğlan, Alihan (My University, 2018)
Amaç: Maksiller santral di?in renk dağılımınınbelirlenmesi ve ya? ile cinsiyetin di? rengi dağılımınaetkisinin incelenmesi hedeflenmi?tir.Gereç ve Yöntem: Çalı?mamızda ya?ları 15 ile 76arasında (ya? ortalaması 32) olan 345 gönüllü birey yeralmaktadır. Gönüllülerin 183’ ü erkek (%53), 162’sikadındır (%47). Çalı?mada yer alan hastaların sağmaksiller santral di? rengi ölçümleri Vita EasyShade Vspektrofotometre cihazı ile gerçekle?tirilmi?tir. Cihazınucu sağ maksiller santral di?lerin labial yüzünün ortaüçlüsüne dik tutularak 3 ölçüm gerçekle?tirildi veortalaması alındı. Elde edilen veriler Vitapan Classical veVITA Toothguide 3D-MASTER skalasına göre kaydedildi.Verilerin istatistiksel olarak analizi gerçekle?tirildi.Bulgular: Cihaz tarafından seçilen di? rengi dağılımıincelendiğinde Vitapan Classical renk skalasına göre ençok A2 (%22,9), VITA Toothguide 3D-MASTER renkskalasına göre en çok 2M2 (%21,2) di? rengiölçülmü?tür. Yapmı? olduğumuz di? rengi ölçümüsonuçlarına göre Vita EasyShade V cihazı tarafından B1,4L2.5, 4M3 ve 5M3 renkleri saptanamamı?tır.Sonuç: Çalı?mamızda elde edilen veriler ı?ığında cinsiyetile di? rengi dağılımı arasında istatistiksel olarak anlamlıbir sonuç bulunmazken (p>0.05), ya? dağılımı ile di?rengi dağılımı arasında istatistiksel olarak anlamlı birsonuç bulundu (p<0.05).
Keywords: Diş Hekimliği