İŞİTME VE GÖRME ENGELLİ BİREYLERDE VESTİBÜLER UYARILMIŞ MİYOJENİK POTANSİYELLER - KÜÇÜKÖNER, ASUMAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Denge görsel, somatosensöriyel ve vestibüler sistemlerden gelen uyaranların integrasyonuyla sağlanır. Görsel, vestibüler ve somatosensör sistemi etkileyen patolojiler denge bozuklukları ile sonuçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, işitme ve görme engelli bireylerde denge sistemini vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyelleri kullanarak değerlendirmektir. Çalışmaya 18-50 yaş arası, normal işitme ve görmeye sahip 21 sağlıklı gönüllü birey (kontrol grubu), 21 işitme engelli birey (işitme engelli grubu) ve 21 görme engelli birey (görme engelli grubu) alındı. Bütün bireylere vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testi öncesinde saf ses odyometri, konuşma odyometrisi, akustik immitansmetri testleri uygulandı. Vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyel testinde p13- n23 dalga varlığı, yokluğu, p13- n23 dalga latansı, interpeak amplitüd değerleri değerlendirildi. İşitme engelli bireylerde 95 ve 105 dB HL?de p13 dalga latansının kontrol grubu ve görme engelli grubuna göre anlamlı derecede uzadığı (p< 0.05); görme engelli grup ile kontrol grubu arasında anlamlı farklılığın olmadığı saptandı (p>0.05). İşitme engelli ve görme engelli gruplarda kontrol grubuna göre n23 dalga latansında anlamlı fark saptanmadı (p<0.05). İşitme engelli bireylerde sakkulus fonksiyonlarında azalma olduğu ve subklinik etkilenmenin olabileceği gözlendi. VEMP testinin görme engelli bireylerde denge sistemini değerlendirmede iyi bir alternatif olabileceği düşünüldü. Anahtar Kelimeler: VEMP, İşitme engelli, Görme engelli.

The visual, somatosensorial and vestibular systems provide balance through the the integration of stimuli of these systems. The pathologies affecting these systems result in balance disorders. The aim of this study was to evaluate the vestibular system in hearing- and visually-impaired individuals using the vestibular evoked myogenic potentials (VEMP) test. Twenty-one healthy volunteer with normal hearing and vision (control group), 21 hearing-impaired individual (hearing-impaired group), and 21 visually-impaired individual (visually-impaired group) were included in the study. All participants were 18-50 years of age. All individuals were subject to pure tone audiometry, speech audiometry, andelectro acoustic immitancemetry tests prior to the VEMP test. The presence or absence of p13-n23 wave, its latency, and the interpeak amplitude values were evaluated in the VEMP test. There was a significant difference in the p13 wave latency at 95 and 105 dB HL between the hearing-impaired group compared to the visually-impaired group and the control group (p<0.05), whereas there was no significant difference in the p13 wave latency at 95 and 105 dB HL between the visually-impaired group and the control group (p>0.05). There was no significant difference in the n23 wave latency in the hearing- and visually-impaired group compared to the control group (p<0.05). The findings of this study revealed a reduction in the sacculus functions in the hearing-impaired individuals, and implied a possible subclinical involvement. We believe that the VEMP test could be a good alternative to evaluate the vestibular system in visually-impaired individuals. Keywords: VEMP, hearing-impaired, visually-impaired
Vestibular evoked myogenic potentials on hearing-imparied and visually imparied individuals
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz