DENEYSEL ŞİZOFRENİ MODELİNDE PREFRONTAL KORTEKSTEKİ MDA DÜZEYİ İLE APOPTOTİK DEĞİŞİKLİKLERİN SAPTANMASI VE OMEGA-3 YAĞ ASİTİNİN BUNLAR ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ - ÖZYURT, BİRSEN (Fırat Üniveristesi, 2003)
Şizofreninin anatomik, histolojik, biyokimyasal olarak etyolojisi tam bilinmemektedir. Bununla birlikte patofizyolojisini açıklamaya yönelik önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Şizofrenide nöropatolojik değişikliklerin bazılarının, artmış serbest radikaller aracılığıyla ya da reaktif oksijen ürünlerinin neden olduğu nöronal hasarın sonucu olduğu yönündeki mevcut kanıtlar artmıştır. Omega-3 (n-3) yağ asitleri balık yağmda bol miktarda bulunan esansiyel yağ asitleridir. Ayrıca standart nöroleptik tedaviyle birlikte diyete eklenen n-3 yağ asitleri santral sinir sisteminin hücresel yapısının korunması için gerekli olabilir. Bu çalışmanın amacı, şizofreninin nöropatofizyolojisine lipit peroksidasyonunun etkilerini araştırmak ve lipit peroksidasyonunun önlenmesi ile muhtemelen, nöronal hücre membranlarının yapı ve fonksiyonlarında oluşan korunma aracılığıyla prognozun düzeüp düzelemiyeceğini gösterebilmektir. Yaptığımız çalışmada, Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Araştırma Merkezinden (FÜTD AM), temin edilen yetişkin, sağlıklı Wistar Albino erkek 30 sıçan 3 gruba ayrıldı. Deneysel psikoz grubuna, 5 gün 0.5 mg/kg/gün dozunda MK-801 intraperitoneal uygulandı. Tedavi grubuna psikoz grubundan 1 gün önce başlamak üzere 6 gün n-3 (cd-3) yağ asiti (800 mg/kg/gün, marincap® kapsül) peroral verildi. Kontrol grubuna ise aynı süre zarfında serum fizyolojik intraperitoneal olarak enjekte edildi. Deneyin 7. gününde sıçanlar dekapite edildi. Beyinleri çıkarılarak prefrontal kısmı histolojik ve biyokimyasal çalışmalar için ayrıldı. Histolojik preperatlar Hemotoksilen-Eozin (HE) ile boyanarak incelendi. Malondialdehit (MDA) ve protein karbonil (PC) biyokimyasal tetkikleri ise spektrofotometrik metodlarla çalışıldı. 1Histolojik incelemede, MK-801 ile prefrontal alanda apoptozis oluştuğu tespit edildi. MK-801 enjeksiyonundan önce diyetlerine n-3 yağ asitleri eklenerek benzer histolojik takip safhalanndan geçen sıçanların prefrontal korteksinde apoptotik hücre sayılarının azaldığı görüldü. Lipit peroksidasyonunun göstergesi olan malondialdehit ile protein oksidasyonunun göstergesi olan protein karbonil, MK-801 verilen sıçanların prefrontal korteksinde (PFK) kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu (pO.0001). n-3 tedavi grubunda prefrontal korteks dokusundaki MDA ve PC seviyelerinin, MK-801 grubuyla karşılaştırıldığında, anlamlı olarak azaldığı görüldü (pO.0001). Sonuç olarak; 0.5 mg/kg/gün dozunda 5 gün süreyle verilen MK-801'in, sıçan prefrontal korteksinde apoptotik hücre değişiklikleri ve oksidatif strese neden olabildiği ortaya konmuştur. Bu deneysel çalışma aym zamanda MK-801 ile sıçan prefrontal korteksinde oluşan nöronal değişikliklere n-3 yağ asitlerinin koruyucu etkisinin olabileceğine yönelik bazı deliller sağlamıştır. Anahtar Kelimeler: MK-801, prefrontal korteks, apoptozis, omega-3 yağ asiti, malondialdehit, protein karbonil.

THE INVESTIGATION OF APOPTOTIC CHANGES AND MALONDIALDEHYDE LEVEL IN PREFRONTAL CORTEX OF RAT BRAIN IN AN EXPERIMENTAL SCHIZOPHRENIA MODEL AND THE PROTECTIVE EFFECTS OF OMEGA-3 FATTY ACIDS The anatomical, histological, and biochemical basis of the etiology of schizophrenia is unknown. However, substantial progress has been made to define its pathophysiology. Evidence has become increasingly available to support the view that some of the neuropathological changes in schizophrenia may be the result of increased free radical-mediated or reactive oxygen species mediated neuronal injury, n-3 fatty acids is an essential fatty acid found in large amount in fish oil. Addition of n-3 fatty acids to the diet together with standard neuroleptic treatment may be necessary for prevention of cellular structures of central nervous system. Primary objective of this study is to indicate the contribution effect of lipid peroxidation to the neuropathophysiology of schizophrenia, and that prevention of lipid peroxidation may improve prognosis, probably by producing improvements in the structure, and thereby also in the functions, of neuronal membranes. Healthy adult and male Wistar Albino rats were obtained Firat University Biomedical Research Unit and 30 rats divided into three groups. MK-801 was given intraperitoneally at the dose of 0.5mg/kg/day for 5 days in experimental psychosis group, n-3 fatty acid (800 mg/kg/day, Marincap® capsule) was given to treatment group for 6 days by peroral. In control group, sahne was given in thesame way. In 7 days the beginning of the experiments rats were killed by decapitation. Brain were removed and prefrontal part of the brain was divided for histological and biochemical analyses. Histological preparats were stained with HE and analyzed. Malondialdehyde (MDA) and protein carbonyl (PC) analyses were made by spectrophotometric methods. The histological examination demonstrated that MK-801 induced prefrontal apoptosis. A similar series of experiments has shown that n-3 fatty acids supplementation to the diet of rats decreased the apoptotic cell account in prefrontal cortex after MK-801 injection. Malondialdehyde, as an indicator of lipid peroxidation, as well as protein carbonyl, as an indicator of protein oxidation, levels was found to be increased significantly in prefrontal cortex of MK-801 group (pO.OOOl) compared to control group. In n-3 treated rats, prefrontal tissue malondialdehyde and protein carbonyl levels were decreased significantly when compared to MK-801 group (pO.OOOl). As a conclusion, MK-801 at the dose of 0.5 mg/kg/day may induce apoptotic changes and oxidative stress in prefrontal cortex of rats. This experimental study also provides some evidences for the protective effects of n-3 fatty acids on MK-801 -induced changes in prefrontal rat cortex. Keywords: MK-801, prefrontal cortex, apoptosis, omega-3 fatty acids, malondialdehyde, protein carbonyl. 4
The Investigation of apoptotic changes and malondialdehyde level in prefrontal cortex of rat brain in an experimental schizophrenia model and the protective effects of omega-3 fatty acids
Keywords: Morfoloji; Morphology