DOĞU ANADOLU’DA (MALATYA – ELAZIĞ) KARAZ TÜRÜ YERLEŞMELER - Ünsal, Veli Ünsal (Fırat University, 2012)
Anadolu’nun diğer bölgelerinden tamamen farklı bir gelişim izleyen ve doğuda Trans-Kafkasya’dan Urmiye Gölüne, batıda Divriği-Kangal yörelerinden Malatya-Elazığ bölgesine, güneyde Kahramanmaraş ve Amik ovasından Filistin’e ve kuzeyde Karadeniz Dağlarına kadar yayılan bir kültüre, Geç Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı boyunca rastlanır. Doğu Anadolu’da Karaz kültürüne ait yerleşmeler oldukça çoktur. Bunlardan hemen hemen hepsi hem Kalkolitik hem de Tunç Çağına ait verilere sahiptir. Malatya yakınlarındaki Arslantepe ve Değirmentepe ile Keban baraj gölü sularının altında kalan Elazığ yakınlarındaki Korucutepe, Norşuntepe, Tepecik ve Tülintepe bölgedeki, Karaz ve İlk Tunç Çağı kültürlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır. Adı geçen tüm yerleşmelerde hâkim keramik türü, bilim çevrelerince Karaz, Erken Transkafkasya, Khirbet Kerak, Yanık/ Siyah Açkılı Mal olarak tanımlanan keramik grubudur. Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu, Karaz, Elazığ, Malatya, Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı