H VE T- REFLEKS YANITLARINDAKİ EGZERSİZ VE EGZERSİZ TİPLERİNE BAĞLI DEĞİŞİKLİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI - URAT, TEKİNER (Fırat Üniveristesi, 2001)
H ve T- Refleks Yanıtlarındaki Egzersiz ve Egzersiz Tiplerine Bağlı Değişikliklerin Karşılaştırılması Periferik sinirlerin proksimal segmentlerinin elektrofizyoloji laboratuarlarında klasik sinir iletim çalışması teknikleriyle değerlendirilmesi yeterli olmamaktadır. Bu çalışmada düzenli sportif faaliyetleri ile egzersiz tiplerinin H-refleks ve T-refleks latans ve amplitüdünü etkileyen bir değişken olup olmadığı araştırıldı. Çalışmanın birinci bölümünde; gruplar arasında H-refleks latans ortalaması açısından fark gözlenmedi (p>0.05). Spor yapmayanlarda amplitüdün yaklaşık iki kat daha büyük olduğu ve gruplar arası farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu gözlendi (p<0.05). Kasın antrenman düzeyinin H-refleks ampültütünü etkileyen bir değişken olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın ikinci bölümünde egzersiz tiplerinin H-refleks ve T- refieks latans ve amplitüdünü etkileyen bir değişken olup olmadığı araştırıldı. Bu amaçla uzun mesafe koşucularından 20 sporcu (Grupl), kısa mesafe koşucularından 18 sporcu (Grup2) ve spor yapmayan 20 öğrencinin (Grup3) 116 alt ekstremitesinde H-refleks ve T- refleks latans ve amplitüdleri, uygun koşullar sağlanarak ölçüldü. Gruplar arasında H- refleks ve T-refleks latans ortalamaları açısından fark gözlenmedi (p>0.05). Her iki çalışma grubunda da H-refleks amplitütlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde küçük olduğu gözlendi (p<0.05). T- refleks amplitüdü ise her iki çalışma grubunda da kontrol grubuna göre daha küçük olmasına rağmen, gruplar arası farkın anaerobik kapasitesi yüksek grupla (Grup2) kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlılık düzeyine ulaştığı gözlendi (p<0.05). -ıx-Sonuç olarak antrenmanlı kastan elde edilen H-refleks amplitüdünün antrenmansız kasa göre daha küçük bulunması tip la lifleri tarafından uyarılan motor nöron sayısının azlığına bağlı olabilir. Bu da spor yapanlarda tip la eksitatör afferentlerin ara motornöronlar üzerindeki etkisinin az olmasından kaynaklanabilir. Bu nedenle refleks testlerin değerlendirilmesinde amplitüdü etkileyen değişkenler arasında kasın antrenman düzeyi de dikkate alınması gereken faktörlerdendir. Bu çalışmada; egzersiz tipi ve egzersiz düzeylerinin H ve T-refleks amplitütlerini etkileyen bir parametre olduğu sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler: H-refleks, T-refleks, aerobik ve anaerobik kapasite, egzersiz -x-

The Comparison of The Changes in H and T-Reflex Responses to Exercise and Exercise Type. The evaluation of proximal segments of peripheral nerves using classical electrophysiological methods is not sufficient. In the first part of this study, the effects of regular exercise type (aerobic and anaerobic) on H-reflex and T-reflex amplitude and latency were investigated. In the first part of this study There was no statistically significant difference between the groups in H- and T-reflexes latencies (p>0.05). In both test groups, H-reflex amplitudes were significantly higher than the control group (p<0.05). It is known that the exercise level of a muscle is among the parameters that effect the H and T reflex amplitude. In the second part of this study, we investigated whether the exercise type was among the parameters that effect the H-reflex and T-reflex amplitude and latency. For this purpose, latency and amplitude of H- and T-reflexes of a total of 116 lower extremities among 20 long distance runners (group I) 18 short distance runners (group 2) and 20 students who are not actively involved in any sportive activity (group 3) was measured under proper conditions. There was no statistically significant difference between the groups in H- and T-reflexes amplitude or latencies (p>0.05). In both study groups, H-reflex amplitudes were significantly lower than the control group (p<0.05). Although T-reflex amplitude was smaller in both test groups than the group III, the difference was statistically significant when short distance runners (group 2) was compared with control group (p<0.05). -XI-In conclusion, the H-reflex amplitude recorded from trained muscle was significantly low and this could be due to lower number of motor neurones stimulated by type la fibers. This may be due to less efficency of type la excitatory afferents on motor interneurones in trained subjects. Therefore, the level of exercise should be considered as an influencing parameter when evaluating the amplitude of H and T reflexes. In this study, the type and the level of exercise was determined to be en effective parameter on H and T-reflex amplitude. Key words: H-reflex, T-reflex, aerobic and anaerobic capacity, exercise -Xll-
The Comparison of the changes in H and T-reflex responses to exercise and exercise type
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Spor; Sports