Gurbet mezrası(Elazığ) sıcak ve mineralli içmece kaynağının hidrojeoloji incelemesi - Çetindağ, Bahattin (My University, 1996)
Gurbet mezrası sıcak ve mineralli içmecesi Elazığ'ın 25 km. KD'sunda yer almaktadır. Çalışma alanında en yaşlı birim Senoniyen yaşlı Elazığ mağmatitleridir. Bu karmaşık, dasit, andezit, tüf, mor spilitleşmiş bazalt ve yastık lavlardan oluşmuştur. Bu karmaşığın üzerine transgresif olarak ve açısal uyumsuzlukla Orta-Üst Eosen yaşlı, çakıltaşı, kireçtaşı ve marn ardalanmasından oluşan Kırkgeçit Formasyonu gelmektedir. Kaynaklar çalışma alanında K30°B yönünde uzanan bir fay boyunca açığa çıkmaktadırlar. Kaynakların sıcaklığı 19° - 21,5 °C arasında değişmektedir.Bu sıcaklığın nedeni meteorik vadoz suların jeotermik gradyanla ısınması olmaktadır. Kaynak sularının tahlil sonuçları bölgede daha önceden yapılmış kayaç analizleriyle benzerlik göstermektedir. Sular, sıcaklıklarına göre hipotermal, Schoeller (I955)'e göre normal klörürlü, normal sülfatlı ve hiperkarbonatlı sular, Tood (1980) 'a göre acı sular grubuna girmektedir. Kaynak suları AIH'a göre Na, $HCO_3$, Cl'lü sıcak ve mineralli su olarak sınıflandırılmaktadır. Kaynak sularının tahlil sonuçlarına göre katyon ve anyonların sıralanışı; r(Na+K)>r $HCO_3$>rCl>r Ca>r $SO_4$>rMg şeklindedir.
Keywords: Su Kaynakları; Jeoloji