Q humması’nın epidemiyolojisi ve teşhisi - Özbey, Gökben; Kalender, Hakan; Muz, Adile (My University, 2009)
Query (Q) humması birçok ülkede görülen, zorunlu hücre içi, Gram negatif bir bakteri olan Coxiella burnetii’nin sebep olduğu zoonotik bir hastalıktır. Hastalık insanları, evcil ve yabani memelileri, artropodları, kuşları ve evcil hayvanları etkiler. İnsanlarda akut grip benzeri hastalığa, pnömoni, hepatit ve kronik endokardite ve hayvanlarda yavru atma ve infertiliteye neden olabilir. Hayvanlardan insanlara da bulaştığı için halk sağlığı açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu derlemede Q hummasının teşhisi ve epidemiyolojisi ele alınmıştır.
Keywords: Coxiella burnetii; Tanı; Epidemiyoloji; Q humması