Köpeklerde ketamin HCI-midazolamin intravenöz enjeksiyon veintravenöz infüzyon uygulamalarının karşılaştırılması - Günay, C.; Sağlıyan, A.; Balıkçı, E.; Ünsaldı, E. (My University, 2004)
Bu çalışma, köpeklerde ketamin HCl-midazolam kombi-nasyonunun intravenöz bolus enjeksiyon ya da intrave-nöz infüzyon tarzında uygulamalarının klinik, hematolojik ve kardiovasküler parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapıldı. Çalışmada 12 adet sağlıklı köpek kullanıldı. Köpekler rastgele iki eşit gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hayvanlara 10 mg/kg ketamin HC1 ve 0.5 mg/kg midazolam karışımı intravenöz bolus enjeksiyon şeklinde uygulandı. İkinci gruptaki hayvanlara ise ketamin HCl-midazolam karışımı aynı dozda intravenöz infüzyon tarzında uygulandı. 30 dakika süreyle tüm hayvanların klinik, hematolojik ve kardiovasküler bulgularına bakıldı. İndüksiyon zamanı I. grupta 5.3±3.1 dk., II. grupta ise infüzyonun başlangıcından itibaren 13+0.1 dk. olarak ölçüldü. Anesteziden uyanma zamanı (başın ve ekstremi-telerin hareket etmesi) I. grupta 15±1.6 dakika, II. grupta ise infüzyonun bitiminden sonra 12±2.3 dakika olarak ölçüldü. Ayağa kalkma ve yürüme zamanı I. Grupta 39±3.2 dk., II. Grupta ise infüzyonun başlangıcından itibaren 31 ±4.2 dk olarak tespit edildi. Solünüm sayısı her iki grupta da anestezi süresince artış gösterirken, vücut ısısında.ise düşüş gözlendi. Bu değişiklikler istatistiksel olarak (p<0,001 ve p<0>05) önemli bulundu. Hematolojik ve biyokimyasal değerler normal fizyolojik sınırlar içerisinde bulunmasına rağmen, eritrosit, hemoglobin, hematokrit, üre ve SGOT'daki değişiklikler ista-tistiksel olarak önemli (p<0,01 ve p<0,001) bulundu. Kalp atım sayısı anestezi süresince her iki grupta da anestezi öncesine göre yüksek olarak kaydedildi, bu da istatistiksel olarak önemli bulundu (p<0,01 ve p<0,001). Sistolik kan basıncı anestezi süresince her iki grupta da istatistiksel olarak önemli bir düşüş gösterirken, diastolik kan basıncı her iki grupta da dalgalanmalar göstererek anestezinin sonunda başlangıçta ölçülen değerden daha yüksek olarak ölçüldü, bu da istatistiksel olarak (p<0,001) önemli bulundu. Her iki grupta da çekilen EKG traselerinde sinüs taşikardi gözlendi. Sonuç olarak, ketamin HCl-midazolam kombinasyonu-nun 10 mg/kg ve 0.5 mg/kg dozunda intravenöz ve infüzyon tarzında uygulanmasının yeterli bir anestezi oluşturmadığı kanısına varıldı.
Keywords: Kalp damar sistemi; farmakokinetik; köpek; anestetikler; midazolam; damar içi enjeksiyon; ketamin