ADOLESANLARDA DÜZENLİ SPOR AKTİVİTELERİNİN MOTOR BECERİ, DİKKAT VE FİZİKSEL UYGUNLUK PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BULUT, ÖMER FARUK (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada, lise düzeyindeki adolesanların basketbol, futsal, masa tenisi ve badminton gibi spor dallarının oynatılmasıyla bu branşların çocukların motor performansları, vücut kompozisyonları ve dikkat düzeyleri üzerine etkisini saptamak; bu branşların her birinin etkisinin ne kadar olduğunu belirlemek; çocukların seçmiş olduğu spor branşını oynamaları sonucu motor becerilerini ve dikkat düzeylerinin, vücut kompozisyonlarının nasıl etkilendiğini göstermek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Bingöl il merkezinde öğrenim gören lise öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubu ise 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bingöl il merkezindeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören toplam 57 (deney grubu 42, kontrol grubu 15) düzenli antrenman yapmayan erkek öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma grubunun düzenli spor yapıp yapmadıklarıyla ilgili bilgi formu doldurtulup sadenter olan bu çocukların motor performans düzeylerini Deutscher Motorik Testi, dikkat düzeylerini belirlemek için Bourdon Dikkat Testi uygulanmıştır. Çocukların ilk motor beceri ve dikkat düzeyleri belirlenmiş haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere seçmiş oldukları spor branşında maç yaptırılarak bu performansın 8 hafta sonunda ne düzeyde olduğu tekrar ölçülmüştür. Verilerin analizleri SPSS programı kullanılarak yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık derecesi (alfa (?) yanılma düzeyi) p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Sonuç olarak yapılan çalışmaya göre spor branşlarına katılım gösteren öğrencilerin katılmayanlara göre dikkat düzeyleri ve patlayıcı kuvvet, denge, esneklik, kassal dayanıklılık, koordinasyon, sürat, aerobik dayanıklılık gibi motor beceri ve fiziksel uygunluk parametrelerinde istatiksel olarak anlamlı bir şekilde gelişim göstermişlerdir.

In this study, it is aimed to determine the effect of high school adolescents playing sports such as basketball, futsal, table tennis and badminton on their motor performance, body composition and attention levels; to determine how much impact each of these branches has; demonstrate how children's motor skills, attention levels and body composition are affected as a result of playing the sports branch they have chosen. The population of the research consisted of high school students studying in Bingöl city center. The sample group of the research consists of a total of 57 (experimental group 42, control group 15) sedentary male students who studies in secondary education institutions in Bingöl city center in the 2022-2023 academic year. The research group filled out an information form about whether they do sports regularly or not, and the Deutscher Motoric Test was applied to determine the motor performance levels of these sedentary children, and the Bourdon Attention Test was applied to determine their attention levels. After the children's initial motor skill and attention levels were determined, they were made to play matches in the sports branch they chose, 3 days a week, 1 hour a day, and the level of this performance was measured again at the end of 8 weeks. Analyzes of the data were made using the SPSS program. Statistical significance degree of error (alpha (?) error level) was accepted as p<0.05. As a result, according to the study, students who participated in sports branches showed a significant improvement in attention levels, motor skills and physical fitness parameters such as explosive strength, balance, flexibility, muscular endurance, coordination, speed, aerobic endurance compared to those who did not participate.
Evaluation of the effect of regular sports activities on motor skill attention level and physical fitness parameters in adolescents
Keywords: Spor