Muhafazakâr Kadınlarda Tüketici Davranışı Ve Marka Algısı Üzerine Bir Çalışma - Peker, Ayşe Esra; Boyraz, Ayşe (My University, 2018)
Modernleşme sürecinin bir sonucu olarak ortaya çıkan muhafazakârlık kavramı, modernleşme ile olan karşıtlık bağlamında şekillenen ideolojik bir doktrin olarak kabul edilmektedir. Ancak son dönemde muhafazakârlık kavramında değişim bu algının biraz daha farklılaşmasına neden olmuştur. Bu iki kavram arasındaki kavram kargaşasının temelinde modernite ile muhafazakâr kavramlarının bulunduğu konumların farklı olması yatmaktadır. Türkiye’de muhafazakârlık algısının değişimi 1980’li yıllara dayanmaktadır. Daha önceleri kültürel alanda eskiyi, geleneksel olanı yaşama ve köklü değerler sistemini korumak temeline dayanan muhafazakârlık kavramı, 1980 sonrası dönemde yerini “Yeni Muhafazakârlık” kavramına bırakmıştır. Muhafazakârlık anlayışında oluşan bu değişim ile birlikte kültürel ve sosyal etkinliklere, restoranlara, konserlere, sinemalara ve tatil köylerine yeni muhafazakâr ideolojisini benimseyen kadınlarında yüksek oranda katılım gösterdiği gözlemlenmiştir. Son dönemde moda sektöründe muhafazakâr kadınlara yönelik yapılan tasarımların sayısının arttığı ve artık muhafazakâr kadınların kendi giyim kalıplarına ait moda konusunda tercih yapabildiği bir pazarın oluştuğu görülmektedir. Özellikle sosyal medya kullanımının artması ile birlikte bu sürecin daha da hızlandığı ve yeni bir pazar haline geldiği görülmektedir. Bu bağlamda çalışmada kişisel bakım ürünleri  (eşarp, şal, ayakkabı ve çanta) kategorisinde markaya önem veren ve tüketme eğiliminde olan muhafazakâr kadınlar analiz edilerek çalışmanın örneklem çerçevesini oluşturmuşlardır. Bu doğrultuda 155 muhafazakâr kadın ile internet üzerinden anket yapılmıştır. Çalışmada kişisel bakım ürünleri kullanan muhafazakâr kadınların,  marka sadakatini “benimseme duygusu” ve “satın alma niyeti” boyutlarıyla, öncül faktörler olan “marka algısı ve memnuniyet hissi” arasındaki ilişkileri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan marka algısı, memnuniyet hissi ve marka sadakati konuları çalışılmış olmasına rağmen örneklemin muhafazakâr kadınlardan oluşması çalışmayı özgün kılmaktadır. Çalışmanın gelecekteki çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Keywords: Tüketici davranışı; Anahtar Kelime: Muhafazakâr kadın; Marka Algısı; Memnuniyet Hissi